Misis Antik Kenti’nde güz dönemi kazıları için geri sayım başladı

Adana'nın 27 kilometre doğusunda Ceyhan Nehri kenarında yer alan ve tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Misis Antik Kenti’nde güz dönemi kazıları için geri sayım başladı. Yüreğir Belediyesi tarafından hazırlanan "Ölümsüzlük Şehri Misis" projesi kapsamında 24 Eylül 2012'de başlatılan kazı çalışmalarına, gelecek ay başlanacağı bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 11:45

Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Adana Müzesi Başkanlığında, Roma Antik Akdeniz Araştırmaları Enstitüsü ve Ulusal Araştırma Merkezi'nden Prof. Dr. Anna Lucia D'Agata, Pisa Üniversitesi'nden Prof. Dr. Giovanni Salmeri konsorsiyumunda Misis Antik Kenti’ndeki kazılar, bu yıl da güz döneminde sürecek.

Roma döneminin önemli kentleri arasında yer alan, Neolitik, Kalkolitik, Genç Hitit, Roma ve Bizans dönemlerinden 7 bin yıl öncesine ait kalıntılarla Çukurova tarihine ışık tutan antik kentte, daha önce yapılan çalışmalarda kale surları, stadyum, kervansaray ve tiyatro gibi önemli yapılar gün yüzüne çıkarıldı.

Asırlar boyu krallıkların, derebeyliklerin, padişahlıkların hüküm sürdüğü, ünlü Lokman Hekim’in bu topraklarda bulduğu varsayılan "ölümsüzlük ilacını" köprüden geçerken Ceyhan Nehri’ne düşürdüğü efsanesinin anlatıldığı Misis'i dünyaya tanıtacak olan “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamındaki kazıların her yıl Nisan-Mayıs ve Ekim- Kasım dönemlerinde yapıldığı belirtildi.

Misis Arkeoloji Kazılarını Destekleme Derneği yöneticilerinden Başkan Demirçalı’ya ziyaret

Misis Arkeoloji Kazılarını Destekleme Derneği Başkanı Mustafa Fidan Vursavuş da, derneğin yönetim kurulu üyeleri ile birlikte  “Ölümsüzlük Şehri Misis” projesini yürüten Yüreğir Belediyesi'nin Başkanı Ali Demirçalı’yı kazı çalışmaları öncesi ziyaret etti.

Vursavuş, “Adana’nın tanıtımına katkı sağlayacağına inandığımız Misis kazılarında tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılması, bölgeyi çekim merkezi hâline dönüştürecek. Geçmişten miras alınan ve geleceğe miras kalacak olan tarihi eserlere yönelik projelerimiz konusunda Başkan Ali Demirçalı tarafından muhatap alınmaktan da Adana adına mutluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Başkan Demirçalı ile beraber yürüteceğimiz güzel projeler yakında” dedi.

Yüreğir Belediye Başkanı Ali Demirçalı da Ölümsüzlük Şehri Misis” projesi kapsamındaki kazı çalışmaların tamamlanmasıyla, Misis'in, Adana’nın kültürel anlamda yeni gözdesi olacağını söyledi.

Başkan Demirçalı, dünya kültürel mirasına dahil edilecek olan bölgede bulunan tüm tarihi yapıların özgün yapısına kavuşturulacağını kaydetti.