Avrupa Yakası Dizisinin 'Tahsin'i Gazanfer Özcan Ölüm Yıldönümünde Anılıyor

Usta Oyuncu Gazanfer Özcan 15.Ölüm yıldönümünde anılıyor. Avrupa Yakası'nın sevilen karakteri 'Tahsin Sütçüoğlu' karakteri ile hafızalarda unutulmaz bir yer edinen Gazanfer Özcan Kimdir? İşte sanata adanmış bir ömür...

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2024 10:28
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2024 10:28

Gazanfer Özcan, 27 Ocak 1931'de İstanbul'da doğdu ve Türk oyuncu ve seslendirme sanatçısı olarak tanındı. Tiyatro kariyerine çocuk tiyatrosunda başladı ve Komedi Tiyatrosu'nda oynanan "Mahallenin Romanı" adlı oyundaki performansıyla dikkat çekti. Daha sonra çeşitli tiyatro oyunlarında rol aldı ve 1962 yılında Gönül Ülkü ile evlenerek "Gönül Ülkü - Gazanfer Özcan Tiyatrosu"nu kurdu.

Sinema kariyerine 1950'li ve 1960'lı yıllarda birçok filmde rol alarak başladı. Ancak uzun bir aranın ardından 2000 yılında "Komser Şekspir" filmiyle sinemaya geri döndü. Televizyon dünyasında da aktif olan Özcan, "Kuruntu Ailesi" ve "Avrupa Yakası" gibi popüler dizilerde önemli roller üstlendi.

1998 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı unvanı ile ödüllendirildi. 17 Şubat 2009'da kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı nedeniyle İstanbul'da hayatını kaybetti. Naaşı, Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde düzenlenen bir törenin ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Gazanfer Özcan, Türk tiyatro ve sinema dünyasına önemli katkılar sağlamış bir sanatçı olarak anılmaktadır.

Gazanfer Özcan, unutulmaz rollerin usta oyuncusu olarak anılmaya devam ediyor. Ölümünün üzerinden 15 yıl geçtiğinde, Türk tiyatro ve sinema dünyasının sevilen ismi, sevenleri tarafından özlemle anılıyor.

27 Ocak 1931'de İstanbul Cihangir'de dünyaya gelen Özcan, sanat hayatına tiyatro ile adım attı. "Hisse-i Şayia" adlı oyundaki performansıyla tiyatro dünyasında kendine yer edinen Özcan, daha sonra Şehir Tiyatroları'nın çocuk bölümünde sahne aldı.

'Avrupa Yakası' Dizisinde 'Tahsin Sütçüoğlu' Karakteri İle Gönüllere Taht Kurdu

Gazanfer Özcan, birçok unutulmaz eserde rol aldı. Ancak belki de en çok "Avrupa Yakası"ndaki Tahsin Sütçüoğlu karakteriyle izleyicinin kalbinde taht kurdu. 

Gürse Birsel katıldığı bir programda Gazanfer Özcan gibi usta bir ismin kadroya katılmasıyla kanalın kendilerini daha çok ciddiye aldığını söylemişti. Usta oyuncunun kendisine adeta sihirli bir değnekle dokunmuş gibi olduğunu ve kariyerinde de hayatında da önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Gazanfer Özcan'ın Aramızdan Ayrılışı

Usta oyuncunun vefatının ardından da sanat dünyasındaki izi silinmiyor. Kadıköy Belediyesi, onun anısına Kozyatağı Kültür Merkezi'nde Gazanfer Özcan Sahnesi'ni hizmete açarak, onun adını yaşatıyor.

Gazanfer Özcan, kronik akciğer rahatsızlığı ve damar tıkanıklığı sebebiyle 1 buçuk ay boyunca tedavi gördüğü hastanede 17 Şubat 2009'da hayatını kaybetti.

Haldun Taner Sahnesi'nde düzenlenen törenin ardından, Özcan'ın naaşı Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.