Çektiği Adana fotoğraflarıyla kent tarihinin görsel kaydının oluşmasında büyük emeği geçen Atatürk hayranı Gaston Mizrahi ile ilgili araştırma kitaplaştırıldı.
Selanik'te 1887 yılında dünyaya gelen, 1963 yılında yaşama veda eden Adana'nın fotoğraf ustası Gaston Mizrahi, kentin farklı yerlerinde çektiği fotoğraflarla adını günümüze kadar taşıdı.
Adana’da fotoğrafçılığının yanı sıra önemli bir optikçi olarak da tarihi kayıtlara geçen Gaston Mizrahi, Yağ Cami yakınındaki mağazası Foto Rekor’un işletmeciliğini yaptığı dönemlerde hem bölgenin fotoğraflarını çekti, hem de bu eserlerini kartpostal baskısı yapıp gelecek kuşaklara aktardı.
Adana'da yaşayanların göz doktoruna ulaşmanın zor olduğu yıllarda gözlük satın aldığı Mizrahi, kente ilk geldiği yıllarda yumak makara (yün iplik) satmaya başlamasıyla da hafızalarda yer aldı. "Foto Rekor" dendiğinde akla gelen fotoğraf ustası Gaston Mizrahi, Adana'nın farklı yerlerinde çektiği fotoğraflarla kent tarihinin görsel kaydının oluşmasında büyük emeği geçti.
Adana'da aynı zamanda Yahudi cemaatinin Bölgenin Baş Hahamlığını yapan, Atatürk ve Cumhuriyet hayranı olan Gaston Mizrahi ile ilgili yapılan bir araştırma ise kitaplaştırıldı. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Haluk Uygur, Ahmet Nadir İşisağ, Ahmet Karataş ve Soner Sevgili'nin uzun süren çalışması sonucu ortaya çıkan "Adana Fotoğraf tarihinde Öncü Bir isim; Gaston Mizrahi" adlı kitabın yakında raflarda yer alacağı belirtildi.
Uygur, "Adana Fotoğrafında Öncü Bir İsim; Gaston Mizrahi isimli araştırmamızı kitap haline getirdik. 2500 yıllık dünya fotoğraf tarihinden başlayarak, Türkiye ve Adana’nın fotoğraf tarihini, bugüne kadar görülmemiş belgeler ve elimizde bulunan Gaston Mizrahi’ye ait yüzlerce tarihi Adana fotoğrafları eşliğinde anlattık. 400 sayfaya yaklaşan belge ve fotoğraflarla dolu bir çalışma oldu. Sadece Adana’yı değil ülkeyi anlatan çalışma yakında kitapçılarda yerini alacak." dedi.