Araştırmalar Dünyanın En Ünlü İnsan Atası Lucy'nin Tıpkı Bizim Gibi Yürüyebildiği Ortaya Çıkardı!

Lucy 1974 yılında Etiyopya'da çıkarıldı ve Australopithecus afarensis türüne ait olduğu belirlendi. Neredeyse 50 yıl sonra, yeni araştırmalar Lucy'nin nasıl yaşamış olabileceğine dair on yıllardır süren tartışmaları sona erdirebilir.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2023 15:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2023 15:31
ilkhaber-gazetesi.com

SERHAT AKARSU

ADANA (İLKHABER)-  Lucy 1974 yılında Etiyopya'da çıkarıldı ve Australopithecus afarensis türüne ait olduğu belirlendi. Neredeyse 50 yıl sonra, yeni araştırmalar Lucy'nin nasıl yaşamış olabileceğine dair on yıllardır süren tartışmaları sona erdirebilir. Araştırmalar, dünyanın en ünlü erken insan atasının, tamamen bükülebilir diz eklemleri sayesinde günümüz insanı gibi dik yürüyebildiğini gösteriyor. 'Lucy', üç milyon yıldan daha uzun bir süre önce Afrika'da yaşamış, soyu tükenmiş maymun benzeri bir türe aitti. Lucy 1974 yılında Etiyopya'da çıkarıldı ve o dönemde bilinen en eksiksiz erken insan atasıydı. Ancak şimdi, bilim insanları arasında nasıl yürüdüğüne dair onlarca yıllık tartışmaya son vermeyi uman araştırmacılar tarafından alt ekstremite kasları tamamen dijital olarak yeniden yapılandırıldı.

Cambridge Üniversitesi'nden bir ekibin Royal Society Open Science dergisinde yayınlanan sonuçları, Lucy'nin diz eklemlerini düzeltebildiğini, dik durabildiğini ve bugün bizim yaptığımız gibi iki ayak üzerinde yürüyebildiğini gösteriyor.

Ancak bacaklarının bizimkilerden çok daha büyük ve güçlü olduğu, maymunlar gibi ağaçlarda yaşayabildiği, yani hem açık otlaklarda hem de sık ormanlarda yaşama uyum sağlamak için eşit derecede donanımlı olduğu da tespit edildi.

Cambridge'li bilim insanları bulguların, "kaybettiğimiz yetenekler de dahil olmak üzere" insanlarda fiziksel hareketin nasıl evrimleştiğine ışık tutmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

Lucy'nin bacakları nasıl yeniden inşa edildi?

Dr. Ashleigh Wiseman liderliğindeki bir ekip, Lucy'nin bacaklarının ve leğen kemiği kaslarının, her bacakta 36 tane olmak üzere 3 boyutlu bir modelini yaptı. Lucy'nin baldır ve uyluklarındaki ana kaslar, düz dizlerle dik durabilen tek hayvan olan modern insanınkilerin iki katından daha büyüktü. Cambridge McDonald Arkeolojik Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Wiseman şunları söyledi: "Lucy'nin dik yürüme yeteneği ancak bir kasın vücut içinde izlediği yol ve kapladığı alanın yeniden yapılandırılmasıyla bilinebilir. Lucy'nin kasları, iki ayaklılık konusunda bizim kadar yetkin olduğunu ve muhtemelen ağaçlarda da evinde olduğunu gösteriyor."

Lucy'nin tarihi

Lucy'nin 1970'lerdeki keşfi muazzamdı çünkü iskeletinin %40'ı tamamlanmıştı ve 207 kemikten 47'si sağlamdı. Kolları, bacakları, omurgası, kaburgaları, leğen kemiği, alt çenesi ve kafatasından parçalar içeriyordu. Australopithecus afarensis türüne ait olduğu tespit edildi ve onu bulan arkeologlar o sırada The Beatles'ın Lucy In The Sky With Diamonds şarkısını dinledikleri için ona bu isim verildi. Araştırmacılar öldüğünde genç bir yetişkin olduğunu, boyunun bir metrenin biraz üzerinde ve 30 kg'ın altında olduğunu söyledi.

O zamandan beri, bazı uzmanlar onun şempanzeler gibi çömelip paytak paytak yürüdüğünü öne sürerken, diğerleri daha çok bir insan gibi hareket ettiğine inanıyor.