Adana’da Yerli Malı Haftası kutlandı

Yerli ürünlerin kullanımının bilincinin oluşturulması amacıyla her yıl kutlanan Yerli Malı Haftası, bu yıl da okullarda çeşitli etkinlikler ile kutlandı.

Haber Giriş Tarihi: 30.10.2023 15:00
Haber Güncellenme Tarihi: 30.10.2023 15:00
https://www.ilkhaber-gazetesi.com

Serhat ŞANLI

ADANA (İLKHABER/ÖZEL) - Türkiye’de 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Yerli Malı Haftası, okullarda coşkuyla kutlandı. Resmi adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olan Yerli Malı Haftası kapsamında Adana’nın Seyhan İlçesi’nde bulunan Mekan İlk ve Ortaokulu’nda çeşitli etkinlikler yapıldı. Öğretmen ve öğrencilerin hazırladıkları programa aileler de katıldı.

Yerli ürünlerin kullanımının bilincinin oluşturulması amacıyla her yıl kutlanan Yerli Malı Haftası, bu yıl da okullarda çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Aralık ayının 12’sinde başlanan kutlamalar bugün son buluyor. Adana’da Mekan İlk ve Ortaokul öğrencileri de arkadaşları ile birlikte Yerli Malı haftasını kutlamanın sevincini yaşadılar.

Okul Müdürü Mithat Berrak, Müdür Yardımcısı Mustafa Kılınç, öğretmenler Ömer Pamuk, Çiğdem Bozkuş, Zeynep Baş, Tolga Akdemir ve Emre Öz’ün de katıldığı etkinliğe çok sayıda ailede katıldı.

Öğretmen ve öğrenciler kendi sınıflarında etkinlik kapsamında yerli malı masası hazırladı. Çocuklar ebeveynlerinin evlerinde hazırladıkları özel yiyecek ve içecekler ile birlikte bölgede yetiştirilen ürünleri arkadaşlarıyla paylaştılar. Günü anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Şiirler okundu, mini skeçler oynandı.

Mekan İlk ve Ortaokul Müdürü Mithat Berrak günün anlam ve önemine değinerek, ‘’Bu yıl da Yerli Malı Haftası’nı kutlamanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz. Biliyorsunuz her yıl 12-18 Aralık tarihlerinde Tutum Yatırım ve Türk Malları yani eski adıyla Yerli Malı Haftası olarak kutlanıyor.  Okullarda kutlamalar ve çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bizlerde okulumuzda bu hafta nedeniyle çeşitli etkinlikler planladık ve siz değerli öğrencilerimizle paylaştık. Bu güzel günde bir birinden güzel lezzetli ikramlarda el emeği veren değerli ailelerimizi kutluyoruz’’ dedi.

Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ömer Pamuk, öğrencilere Yerli Malı Haftası hakkında açıklamalar yaptı. Ailelere katkılarından dolayı teşekkür eden Pamuk, ‘’ Yerli Malı Haftası hepimiz için önemli bir haftadır. Bu önemli haftada çocuklarımıza tasarrufun önemi, tutumlu olma, paylaşma, sağlıklı yaşamı öğretmeliyiz. Ayrıca devletin malını korumak ve yerli malının öneme değinmek gerekiyor’’ dedi.

Öğrencilerden Cumali Karataş, Yerli Malı Haftası etkinliklerini keyifli geçtiğini belirterek, ‘’Çok güzel bir hafta geçirdik. Evden annemin hazırladığı pasta, kek ve meyve getirdim. Öğretmen ve arkadaşlarımla paylaştım. Öğretmenlerimiz bize yerli malının önemini anlattılar. Ayrıca israf etmemeliyiz. Tasarruf çok önemliymiş. Malımızın değerini bilmeliyiz. Gereksiz harcama yapmamalıyız. Etrafımızdaki insanların değerini bilmeliyiz. Paylaşmak çok güzel’’ dedi.

Minik Seymanur da Yerli Malı Haftası kutlamalarında çok şey öğrendiğini söyledi. Özellikle paylaşmanın önemli olduğunu belirten minik Seymanur, ‘’Arkadaşlar ile güzel bir program yaptık. Eşyaların değerini bilmeliyiz. Sağlığımıza dikkat etmeliyiz. Ayrıca arkadaşlarımızla paylaşmak güzel ve önemlidir. Evden getirdiğimiz yiyecekleri burada hep birlikte yedik. Yerli Malı Haftasını çok seviyorum.’’ şeklinde konuştu.

Yerli Malı Haftası, resmi adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak geçer. 1946 yılından beri kutlanan Yerli Malı Haftası, 1983 yılında Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası olarak değiştirildi. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nda yerli tüketimin bilinci oluşturulur ve hafta süresince tutumlu olmanın, yatırımın yerli malı kullanmanın önemine değinilir.

Bu haftada okullarda insanların sağlığını, malını, eşyalarını ve zamanını gerektirdiği gibi korumak ve dikkatli kullanmasına ve tutumlu olmasının önemi anlatılır. 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanan Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nda öğrencilerin evlerden getirdiği yiyecekler, öğretmenler, öğrenciler ve veliler ile birlikte yenir. Günün anlam ve önemine vurgu yapılır. Mini oyunlar sergilenir. Paylaşmanın önemine vurgu yapılır. Öğrencilere tasarrufun önemi, tutumlu olma, paylaşma, sağlıklı yaşam öğretilir. Ayrıca devletin malını korumak ve yerli malının önemi anlatılır.