Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Turşarı etkinlikleri Adana'da büyük bir turistik hareketlilik yaratmaya devam ediyor. Etkinliklere katılan turistler, kentin kültürel ve tarihi zenginliklerini keşfetmek için Adana'ya akın ediyor. Bu kapsamda, Adana'nın simgelerinden biri olan Sabancı Merkez Camii, yoğun ziyaretçi akınına uğruyor.
Sabancı Merkez Camii’nin etrafında gruplar halinde dolaşan turistler, caminin etkileyici mimarisini ve huzurlu atmosferini görmek için uzun süre bekliyor. Cami, tarihi ve dini önemi nedeniyle büyük bir ilgi görüyor.
Adana’ya gezi için gelen turistlerden Ahmet Yılmaz, "Sabancı Merkez Camii'ni ilk kez görüyorum ve gerçekten etkileyici. Camii’nin büyüklüğü ve mimarisi beni çok etkiledi. GAP Turşarı etkinlikleri sayesinde burayı ziyaret etme fırsatı bulduk," dedi.
Bir başka turist, Ayşe Demir, "Adana’nın bu güzel mekanını gezmek bizim için büyük bir zevk. Camii’nin yanı sıra şehrin tarihi dokusunu da keşfetmek harika bir deneyim oldu. Yemekleri güzel olduğu kadar tarihi yerleride güzelmiş," şeklinde konuştu.
Adana Sabancı Merkez Camii Hakkında-Balkanların ve Orta Doğu'nun en büyük camilerinden biri
Adana'daki Merkez Park'ın güneyinde ve Seyhan Nehri'nin batı kıyısında 1998 yılında hizmete açılan Sabancı Merkez Camii, 28 bin 500 kişiye ibadet imkânı sağlaması nedeniyle Balkanların ve Orta Doğu'nun en büyük camilerinden biri kabul ediliyor.
6 bin 600 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 52 bin 600 metrekare alan üzerinde kurulu olan Sabancı Merkez Cami, 12 yan kubbesi, 32 metrelik kubbe çapı ve 54 metre kubbe yüksekliği ile literatürde ilk özelliği taşıyor.
Dünyanın en büyük orijinal İznik çini panolarıyla döşeli olan caminin Mihrap cephesi ile giriş kapılarının ve pencerelerin üzeri, altın kaplama yazılarla dikkati çekiyor. 6 minaresinin 4'ü, 99'ar metre uzunluğunda inşa edilmesiyle bu uzunluk Allah'ın 99 ismine, Esma-i Hüsna'ya işaret ediyor.
-Minarelerdeki işaretlerin anlamı
Minarelerde 16 şerefe, daha önce kurulan 16 Türk devletini temsil ediyor. Camideki 5 normal kubbe, İslam'ın 5 şartını gösteriyor. Camiye 5, şadırvanlı avluya 3 abidevi kapıyla giriliyor. Bunların toplamı 8 cennet kapısını simgeliyor.
İki mekândaki toplam 33 kubbe tespih, tahmid, tekbirin ayrı ayrı 33'er defa tekrarını belirtiyor.
Ana kubbe yüksekliği 54 metre olup 54 farz'ı, ana kubbe çapı 32 metre olup 32 farzı işaret ediyor. Ana kubbe pencereleri Hazreti Muhammed'in geldiği yaşa, bir günde kılınan 40 rekât namazı simgeliyor. Camideki 6 minare, imanın 6 erkânını işaret ediyor. Ana kubbe etrafındaki 4 yarım kubbe Edille'i Şeriyye, 4 büyük halifeye, 4 büyük kitaba, 4 mezhebe, 4 büyük meleğe, bir alt kattaki 12 yarım kubbe İslam'ın tasvip ettiği 12 tasavvuf yolunu ifade ediyor. Bir alt katta bulunan aynalı pencereler, her cephede ayrı ayrı 28 tanedir. Hem bu pencereler, hem de, şadırvanlı avludaki 28 kubbe, Kuran Kerim'de adı geçen 28 peygamberi gösteriyor. Ayrıca caminin kıble yönündeki sebil çeşmesinden mübarek günlerde bal, gül, nar ve su şerbeti akıyor.