Adana Büyükşehir Belediyesi Orhan Kemal'in anısını yaşatacak

Orhan Kemal’in İstanbul’un Unkapanı semtinde 1954-1966 yılları arasında yaşadığı evi, 10 milyon TL’ye satışa çıkarıldı. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, evin müze yapılması talebinin yıllarca sonuçsuz kaldığını belirterek, evi çocuklar için sanat atölyeleri ve kütüphaneye dönüştürmeyi arzu ettiğini söyledi. Adana Büyükşehir Belediyesi ise, evin Adana il sınırları dışında olması nedeniyle kamulaştırma yapamayacaklarını açıkladı. Ancak, Orhan Kemal’in anısını yaşatmak amacıyla Adana’da "Orhan Kemal Evi" projesi başlatıldığını ve 2025’te açılacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2024 12:41
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2024 12:41

Türk edebiyatının önemli ismi Orhan Kemal'in 1954-1966 yılları arasında İstanbul'un Unkapanı semtinde yaşadığı ev, 10 milyon TL’ye satışa sunuldu. Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, evin müze olma taleplerinin yanıtsız kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirirken, Adana Büyükşehir Belediyesi, söz konusu taşınmazın Adana il sınırları dışında bulunması nedeniyle kamulaştırma yapamayacaklarını açıkladı. Belediye, Orhan Kemal’in anısına Adana’daki tarihi bir yapıyı restore ederek 2025'te "Orhan Kemal Evi" olarak kullanıma açmayı planlıyor.

Orhan Kemal'in İstanbul'daki evi satışa çıktı

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, babasının bu evde yazdığı önemli eserlerin anılarını taşıyan evin, yetkili kurumlar tarafından müze yapılması için yıllarca süren taleplere rağmen sonuç alınamaması nedeniyle üzgün olduğunu ifade etti. Öğütçü, evin çocuklar için sanat atölyeleri ve kütüphaneye dönüştürülmesini istediğini belirtti.

Orhan Kemal'in Evi İçin Yıllardır Süren Müzik Çabaları

Edebiyat dünyasında "Bereketli Topraklar Üzerinde", "Gurbet Kuşları", "Evlerden Biri" ve "Sokakların Çocuğu" gibi unutulmaz eserlerle tanınan Orhan Kemal, yıllarını bu evde geçirdi. Ancak, Orhan Kemal’in İstanbul’daki evinin müze olması için yapılan başvurulara rağmen, sonuç alınamadı. 2000 yılında Işık Öğütçü’nün evi satın alma girişimi de başarısız olmuştu. Öğütçü, bu evin bir sanat merkezi, çocuk kütüphanesi ve güzel sanatlar evi olmasını istediğini ancak yerel ve devlet kurumlarının talepleri görmezden geldiğini belirtti.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama: Kamulaştırma mümkün değil

Orhan Kemal’in eviyle ilgili tartışmalar sürerken, Adana Büyükşehir Belediyesi, söz konusu taşınmazın Adana il sınırları dışında bulunduğu için yasal olarak bir kamulaştırma yapılamayacağını açıkladı. Adana Büyükşehir Belediyesi, Orhan Kemal'in anısının yaşatılması için Adana'da başka projeler geliştirdiğini belirterek, Tepebağ bölgesindeki eski bir yapının restore edilerek "Orhan Kemal Evi" olarak kullanılacağını duyurdu. Bu proje, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve 2025 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

Orhan Kemal’in anısına sahip çıkılacak

Adana Büyükşehir Belediyesi, Orhan Kemal'in anısını yaşatmak adına her yıl düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nde Orhan Kemal Emek Ödülleri'ni sanatçılara takdim ederek büyük yazarın adını yaşatmaya devam ediyor.

Orhan Kemal'in yaşamı ve Edebiyat dünyasındakiyeri

Orhan Kemal, 15 Eylül 1914'te Adana’da doğdu ve 1970 yılında İstanbul’da vefat etti. Edebiyat kariyerine, yazar Nazım Hikmet’in desteğiyle başlamış, sosyal adaletsizlikleri ve işçi sınıfının sorunlarını eserlerine yansıtmıştır. Kemal'in romanları, toplumun çeşitli kesimlerinin yaşam mücadelesini ve içsel çatışmalarını derinlemesine işlerken, özellikle Adana ve İstanbul’daki işçi sınıfı yaşamını detaylı bir şekilde anlatmıştır.