Pusuya düşerek yaralanan Gazi Cem İrik: ‘O an öleceğimi düşündüm’

Gazi Cem İrik, 1994 yılında pusuya düşüp girdikleri çatışmada yaşadıklarını muhabirimize anlatarak, o zor günleri ve mücadelesini bir kez daha hatırlattı.

Haber Giriş Tarihi: 19.09.2024 13:33
Haber Güncellenme Tarihi: 19.09.2024 13:33

Adanalı Gazi Cem İrik, 1994 yılında vatani görevini yerine getirmek için askere alındı. Mardin’de askerliğini yaptı. Mardin Dargeçit bölgesinde yapılacak terör operasyonunda yer aldı. 1994 yılının 16 Eylül akşamı içinde bulunduğu time Dargeçit bölgesinde PKK Bölücü Terör Örgütü tarafından pusu atıldı. Pusuda birçok arkadaşı gibi İrik’te yaralandı. Çatışma bölgesine çok sayıda askeri timler havadan ve karadan teröristlere müdahale etti. İrik, çatışmanın ardından diğer yaralanan arkadaşları ile birlikte hastaneye kaldırıldı. Uzun süren tedavi sürecinin ardandan İrik’in bir bacağı 6 santim kısa kaldı. 

Gazi operasyon anını anlattı: 16 Eylül akşamı pusuya düştük

Adanalı Gazi Cem İrik, hayatında derin izler bırakan o anları gözyaşlarını tutamayarak anlattı. Kendisinin kuaför olduğunu ve askerlik çağı geldiğinde askere alındığını dile getiren İrik, “Askerlik çağıma gelince, kuaförlük mesleğimi bırakıp Eylül 1994'te askere gittim. Görevim sırasında Mardin Dargeçit bölgesinde, Kocatepe mevkisinde bir operasyon için harekete geçtik. 16 Eylül akşamı pusuya düştük ve çatışma sırasında ayağımdan vuruldum” dedi.

‘O an öleceğimi düşündüm’

Pusuya düştüklerinde öleceğini düşündüğünü belirten İrik, “O an öleceğimi düşündüm. Timler geldi, ardından askeri helikopterle Mardin Devlet Hastanesi’ne, oradan da Diyarbakır Devlet Hastanesi'ne ardından GATA’ya askeri hastanesine götürüldüm. Çeşitli ameliyatlar oldum.  O süreçte hem fiziksel hem de psikolojik tedavi aldık, yaşadıklarımız bizi derinden etkiledi. Ancak devletimiz sağ olsun, her zaman yanımızda oldu” diye konuştu.

"Annem 'Sen Türk evladısın' diyerek moral verdi"

Çatışma sonrasında ailesiyle ilk konuşmasını anlatan Gazi İrik, “O dönem evin tek erkek çocuğuydum. Yaralandığım an öleceğimi düşündüm. Ailem maddi sıkıntılar içindeydi ve nasıl destek olacağımı düşünüyordum. Anneme ilk gün ankesörlü telefonda vurulduğumu söyledim. Annem ise bana, "Sen Türk askerisin, Türk evladısın" diyerek moral verdi” şeklinde konuştu.

Annesi bacağının olup olmadığını kontrol etti 

Bacağı 6 santimetre kısa Kalan gazi İrik, “Ertesi gün ailem yanıma geldi, o an anneme sarıldım, duygusal bir an yaşadık. Annem tabi yanıma gelene kadar başka odalarda ayağı kolu olmayan askerleri görünce benimde ayağımın olmadığını düşünmüş vurulunca. Ayağımdan 2 kez ameliyat oldum. Benim ayağım 6 santim kısa yüzde 30 hareket sakatlığım var. Ama feda olsun vatanıma bu kimliği taşımak gerçekten çok büyük bir onur” ifadelerini kullandı.

''Benim askerliğim hala devam ediyor''

Bayramlarda hala komutanlarının kendisini ziyaret ettiğini söyleyen Gazi İrik, ''Bugün geriye baktığımda, askerlik görevim hala bitmemiş gibi hissediyorum. Bayramlarda komutanlarımız gelir, halimizi hatırımızı sorarlar. Hala askerlik devam ediyor gibi.'' ifadelerini kullandı.

Gazi'nin tek isteği törenle defnedilmek

Hayattaki en büyük arzusunun törenle defnedilmek olduğunu söyleyen gazi ''Tek isteğim, törenle defnedilmek; başka bir isteğim yok. 3 oğlum var, birine Altuğ adını verdim, rütbe anlamına geliyor. Asker olmasını istemiştim ama tercih etmedi. Yine de onlar benim 'Mehmet'lerim. İnşallah, aslanlar gibi vatani görevlerini yapıp gelirler.'' dedi.

Son olarak tüm Gazilerin 19 Eylül Gaziler Günü'nü kutlayan Cem İrik yaşamı boyunca Gazilerin yanında olacağına ve çeşitli etkinliklerle onlara moral vereceğini sözlerine ekledi.