Mersin’de kadın kurye 12 saat süren mesainin ardından evin tüm işlerini de yapıyor

Mersin’de motosikletli kuryelik yaparak geçimini sağlayan Bahar Çiçek, 12 saat süren iş günlerinin ardından ev işlerini de yürütüyor. Kadın kurye olarak karşılaştığı zorluklara rağmen performansını yüksek tutmayı başarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.09.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 13.09.2024 11:01

Mersin’de yaşayan 35 yaşındaki Bahar Çiçek, motosikletli kuryelik mesleğini hem bir iş hem de bir yaşam tarzı olarak benimsemiş durumda. Eşinden boşandıktan sonra geçimini sağlamak için kuryeliğe başlayan Çiçek, her gün 09:00’dan 21:00’e kadar motosiklet üzerinde sipariş dağıtıyor ve günde ortalama 45 paket teslim ediyor.

KADIN KURYE'NİN 12 SAATLİK MESAİSİ

Mersin’deki bir çocuk annesi Bahar Çiçek, kuryelik mesleğinde erkek egemen bir sektörde dikkat çekici bir başarı sergiliyor. Çiçek, günün 12 saatini motosiklet üzerinde geçirirken, yaz kış demeden zorlu hava şartlarına karşı mücadele ediyor. Kadın kurye olarak karşılaştığı zorlukları ve engelleri aşarak işini özveriyle sürdüren Çiçek, özellikle teslimatlarda yaşanan aksaklıklar nedeniyle eleştirilmekten bıktığını belirtiyor.

''KADIN KURYELER İÇİN BİRAZ ZOR''

Çiçek, "Trafikte hem sözlü, hem de fiziksel tacize maruz kalabiliyoruz. Kötü hava şartları nedeniyle yazın aşırı sıcak, kışın ise yağmur ve çamur bizi zorluyor. Normal bir sürücünün bir ayda kat ettiği yolu biz bir veya iki gün içinde kat ediyoruz. Kadın kurye olarak bu süreç daha da zorlayıcı olabiliyor," dedi.

''KADIN OLDUĞUMU GİZLEMEK ZORUNDA KALIYORUM''

Çiçek, çalışma saatlerinin esnekliği nedeniyle kuryeliği 2 yıldır yaptığını belirtiyor. Ancak, trafikte var olmaktan rahatsız olan insanların sayısının fazla olduğunu ve bu durumun kendisini hem sözlü hem de fiziksel olarak zorladığını ekliyor. Bu zorlukları aşmak için çeşitli önlemler aldıklarını, hatta kadın olduklarını gizlemek için özel ekipmanlar kullandıklarını söylüyor.

KURYELİĞİN YANI SIRA EV İŞLERİNİ DE KOŞTURUYOR

Günde 12 saat çalışıp haftada bir gün izin yapan Çiçek, kadın kurye olmanın getirdiği ek zorlukları da anlatıyor: "Eğer bir kadın kurye iseniz, performansınızı erkek kuryelere kıyasla daha yüksek tutmanız gerekiyor. Erkek kuryelerin yaptığı şeyler normal kabul edilirken, kadın olduğumuz için bazı aksaklıklar bize mal edilebiliyor. Çalıştığım firmada iki kadın kuryeyiz; kendimizi göstermek zorundayız. Ev işlerini, çocuk bakımını ve işimizi aynı anda yürütmek zorundayız. Bir sipariş paketinde yaşanan aksaklıkla ilgili sorun olduğunda 'kadın kurye olduğu için böyle oldu' diyebiliyorlar. Oysa ki birçok erkek kuryeden daha iyi performans sergiliyoruz."