Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar kimdir?

Hamas, Tahran'da öldürülen eski lideri İsmail Haniye'nin yerine Yahya Sinvar'ı atadı. İsrail, Sinvar'ı 7 Ekim saldırısının planlayıcılarından biri olarak suçluyor. Sinvar, 62 yaşında ve yaygın olarak Ebu İbrahim adıyla biliniyor. Peki Yahya Sinvar kimdir? İşte detaylı bilgi...

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 16:33
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 16:33

Yahya Sinvar, 1962 yılında Gazze Şeridi'nin Han Yunus Mülteci Kampı'nda doğdu. Ailesi, Filistinlilerin "Nakba" olarak adlandırdığı olaylar sonrası mülteci oldu. Han Yunus Erkek Ortaokulu ve Gazze İslam Üniversitesi'nden Arap dili bölümünden mezun olan Sinvar, 1982'de ilk kez İsrail tarafından gözaltına alındı. 1985'te tekrar gözaltına alındı ve Hamas'ın kurucusu Şeyh Ahmed Yasin'le yakın bir ilişki kurdu.

Cezaevi Yılları ve Liderlik

Sinvar, 1988'de tutuklanarak 12 Filistinli'nin öldürülmesinden suçlandı ve dört kez ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Hapisteyken İbranicesini geliştirdi ve cezaevinde radikalleşti. 2011'de serbest bırakıldığında, Hamas içinde önemli bir lider olarak kabul edildi.

Hamas'ın Siyasi Bürosu ve Şöhreti

2013 yılında Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki Siyasi Bürosu’na seçilen Sinvar, 2017’de büronun başına geçti. "Han Yunus Kasabı" olarak bilinen Sinvar, acımasızlığı ve şiddet konusundaki şöhretiyle tanınıyor. 2018'de, ABD'nin İsrail Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs’e taşımasına yönelik protestolarda binlerce Filistinlinin sınırı aşmasına destek vermişti.

Sinvar’ın liderliğinde, Hamas zaman zaman pragmatik yaklaşım sergileyerek geçici ateşkesler ve uzlaşma süreçlerine destek verdi. Ancak bazı muhalifler, Sinvar'ı aşırı ılımlı olmakla eleştirdi.