Sokak köpeklerinin toplatılarak barınaklara yerleştirilmesi ve 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin uyutulması tartışmalarına veteriner hekimlerden güçlü bir karşı duruş geldi. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Türk Veteriner Hekimler Birliği ve ülke genelindeki 56 veteriner hekimler odası adına yapılan açıklamada, bu konuda çeşitli önerilerin kamuoyuyla paylaşıldığını bildirdi.
Veteriner Hekimlerden Sahipsiz Hayvanların İtlafına Karşı ÖnerilerSokak köpeklerinin barınaklarda toplatılması ve belirli bir süre içinde sahiplendirilmeyenlerin itlaf edilmesi tartışmaları, veteriner hekimlerin güçlü tepkisiyle karşılaştı. Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse liderliğinde Türkiye genelindeki 56 veteriner hekimler odası adına yapılan açıklamada, sokak hayvanlarının korunması ve refahının sağlanması için önemli öneriler paylaşıldı.
Veteriner Hekimler Odası Başkanı, düşünülen uygulamanın, 2004 yılı öncesi sokaklarda yapılan itlaflardan hiçbir farkı olmadığını vurgulayarak, sahipsiz hayvanlarla ilgili önemli argümanlardan biri olan kuduz ve diğer zoonotik hastalıkların kontrolü konusunda uluslararası sağlık örgütlerinin itlafa karşı çıktığını belirtti.
Önerilerini sıralayan Köse, başta belediyeler olmak üzere ilgili kurumların daha etkin müdahalede bulunabilmesi için şu adımların atılması gerektiğini dile getirdi:
Büyükşehir Belediyelerinde Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve diğer belediyelerde Veteriner İşleri Müdürlüğü kurulmalıdır. Veteriner Halk Sağlığı Daire Başkanlığı ve Veteriner İşleri Müdürlüklerinde nitelikli ve yeterli sayıda personel istihdamı sağlanmalıdır. Geçici Bakımevi kapasitesini karşılar sayıda veteriner hekim, hayvan sağlığı yardımcı personeli ve işçi personel bulunmalıdır. Geçici hayvan bakımevinde çalışan yardımcı personeller hijyen, hayvan davranışları, hayvan refahı ve bakımı, hayvanların tutulması ve yakalanması konusunda eğitim almalıdır. İhtiyaç duyulan bölgelerde veteriner fakülteleri ve serbest veteriner hekimlerden kısırlaştırma çalışmalarında destek alınmalıdır. Sahipli hayvanlar da dahil olmak üzere kontrolsüz üreme ve denetimsiz ticari satışların önüne geçilmeli, üretim yapılacaksa ilgili bakanlığın denetimi ve mutlaka veteriner hekimlerin denetimi ve onayıyla yapılmalıdır.Köse, sahipsiz hayvanların itlafına sebep olacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını vurgulayarak, bu uygulamaların hayvan refahı açısından kabul edilemez olduğunu belirtti. Önerilerinin uygulanmasıyla sorunun çözülebileceğini ifade eden Köse, meslek örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarından destek istedi.