Van Çığ Faciası: Hâlâ Derin İzler Bırakıyor

2020 yılında Bahçesaray'da meydana gelen çığ felaketi sonrasında aralarında asker, güvenlik korucusu ve itfaiye erlerinin olduğu toplamda 42 kişi şehit olmuştu . Felaketin üzerinden 4 yıl geçti hala acısı tazeliğini koruyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2024 11:27
Haber Güncellenme Tarihi: 04.02.2024 11:27

Van'ın Bahçesaray ilçesinde gerçekleşen ve 42 kişinin hayatını kaybettiği çığ felaketi, üzerinden dört yıl geçmesine rağmen hâlâ taze bir acı olarak kalıyor. 4-5 Şubat tarihlerinde meydana gelen felakette, 11 jandarma ve 9 güvenlik korucusu olmak üzere toplam 42 kişi yaşamını yitirmişti. Aradan geçen zaman, acıları dindirebilmiş değil.

Karabet Geçidi'nde İki Çığ

Bahçesaray yolundaki 3 bin rakımlı Karabet Geçidi'nde meydana gelen çığ felaketi, 4 Şubat ve 5 Şubat tarihlerinde iki ayrı çığla gerçekleşti.Çığ felaketinde 11 jandarma, 9 güvenlik korucusu olmak üzere toplam 42 kişi hayatını kaybetti. Faciada 84 kişi de yaralı olarak kurtarıldı.

Olayın üzerinden dört yıl geçmiş olmasına rağmen, çığda kaybedilen yakınlarını unutamayan vatandaşlar, acılarını hâlâ derin bir şekilde hissediyor.

VAN ÇIĞ OLAYI NEDİR?

202 yılında 4 Şubat Van-Bahçesaray karayolunun 33'üncü kilometresinde çığ düştü. Çığın altında kalan iş makinası ve minibüsteki yedi kişi kurtarılırken, maalesef beş kişi hayatını kaybetti. Ardından çığ altında kalan iki kişi için kurtarma çalışmaları başlatıldı. Bölgeye, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve UMKE'ye bağlı ekiplerin de dahil olduğu yaklaşık 350 görevli gönderildi.

Çalışmaların sürdüğü noktaya çarşamba günü sabah saatlerinde bir kez daha çığ düştü. Güvenlik görevlileri dahil 33 kişi hayatını kaybetti. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, bölgeye müdahale için 67 arama kurtarma uzmanı, 11 araç, 75 kişilik Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ve 10 kişilik AFAD arama kurtarma ekibi ile 2 araç Ankara'dan askeri uçakla sevk edildi.

İlk çığ düşmesinde beş, ikinci çığda ise 33 kişinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Arama çalışmaları devam eden üç kişinin cesedine ulaşıldı. Ancak itfaiye eri Mehmet Can Daşdemir'in cenazesi, halen çığ altında kaldığı ve kötü hava koşullarından dolayı ulaşılamadığı için Van Valiliği tarafından doğrulandı. Daşdemir'in cansız bedeni 39 gün sonra bulundu.

O FOTOĞRAFIN HİKAYESİ, ''Arkadaşlarının cansız bedenlerini elleriyle çıkarıyorlardı"

Van'da bir askerin şehit olan arkadaşından kalan yeleğiyle çalışmaları izlediği fotoğraf yürekleri dağlamıştı.

AA muhabiri Bilgin canlı yayınında o fotoğrafın olayını anlattı:

"Üç gündür bölgede üzücü bir çalışma ortamı var. Acılı anlara şahit oluyoruz. Çığ düştükten sonra yoğun çalışmaların olduğu anda bölgeden ayrılmak üzereydik. Elimizdeki fotoğrafları geçmemiz lazımdı. Geri döndüğümde askerimizin ağladığını gördüm.  Arkadaşının yeleğini eline alarak ağıt yakıyordu. Bu fotoğrafa bakarak ağladım. Benim için de üzücü fotoğraftı. Daha sonra askeri bulup konuşmak istedim ama başaramadım. Tüm askerlerimiz hüzünlüydü. Arkadaşlarının cansız bedenlerini elleriyle çıkarıyorlardı."