Sahte içkiler, lisansı olmayan ve "merdiven altı" olarak adlandırılan imalathaneler tarafından üretilerek piyasaya sürülüyor. Sağlıksız ve yasa dışı olan bu içkiler, düşük maliyetleri ve uygun fiyatları nedeniyle tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Kimya Mühendisi Öznur Eyilcim, bu sahte içkilerin tüketici tarafından anlaşılamadığını belirterek, içerdikleri düşük maliyetli metil alkolün çeşitli hastalıklara ve ölüme yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Öznur Eyilcim, sahte içkilerin lisansı olmayan imalathanelerden kaynaklandığını ifade etti. Sağlıksız olduğu kadar yasa dışı olan bu içkilerin kaçak olarak satıldığını söyleyen Eyilcim, düşük maliyet ve fiyatları nedeniyle tercih edildiğini belirtti. Sahte içkilerin bandrollerinin de sahte olduğuna dikkat çeken Eyilcim, tüketicilerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Tüketici sahte içkiyi kokusundan veya tadından ayırt edemediği için, Eyilcim, ambalaj üzerinde yer alan bandrolün Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanmış olması gerektiğini ifade etti. Sahte içki üretimi ve satışına karşı kesin bir çözüm bulunamasa da yetkililerin denetleme ve operasyonlarını artırdığını belirten Eyilcim, sahte içkilerde kullanılan metil alkolün, sağlığa ciddi zararlar verebileceğini söyledi.
Etil alkol ve metil alkol ayrımının sadece uzmanlar tarafından laboratuvar koşullarında belirlenebileceğini ifade eden Eyilcim, bu içkilerin özellikle sinir sistemine zarar verdiğini, görme bozukluklarından ölüme kadar çeşitli etkilere neden olabileceğini belirtti. Sahte içkilerin zararlarının miktarına göre değişebileceğini söyleyen uzmanlar, tüketicilere güvenilir kaynaklardan alışveriş yapmaları ve içki tüketirken dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunuyor.