UNRWA Genel Komiseri Lazzarini: BM ajansını terör örgütü olarak ilan etmek akılalmaz

NRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’in UNRWA’yı terör örgütü ilan etme çabalarının akılalmaz olduğunu belirterek, bu adımın örneği görülmemiş bir durum yaratacağını vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 20:09

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen basın toplantısında, Filistin topraklarındaki mevcut duruma ve UNRWA'nın karşı karşıya olduğu tehditlere dair açıklamalarda bulundu. Lazzarini, İsrail’in UNRWA’yı terör örgütü ilan etme planlarının ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirtti.

FİLİSTİN'DEKİ İNSANİ DURUM KÖTÜLEŞİYOR

Lazzarini, Gazze'deki insani durumun her geçen gün daha kötüye gittiğini ifade etti. Gazze halkının büyük bir kısmının topraklarının yalnızca yüzde 10'unda yaşamak zorunda kaldığını, hastalık, ölüm ve açlıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Lazzarini, “Çocuk felcinin yeniden ortaya çıkmasının nedeni, halkın yaşadığı sağlıksız koşullardır” dedi.

İSRAİL’İN UNRWA’YA YÖNELİK İDDİALARI

Lazzarini, İsrail'in UNRWA'yı terör örgütü olarak ilan etme çabalarını sert bir dille eleştirdi. İsrail’in bu girişiminin UNRWA'nın tarafsızlığını sorgulamakla ilgisi olmadığını vurgulayan Lazzarini, bu adımın Filistinlilerin mülteci statüsünü ortadan kaldırma amacı taşıdığını ifade etti. "Bir BM ajansını terör örgütü olarak ilan etmek akılalmaz bir durum olur" şeklinde konuşan Lazzarini, bunun sadece UNRWA için değil, uluslararası diplomasi açısından da eşi benzeri görülmemiş bir adım olacağını belirtti.

LÜBNAN’DAKİ MÜLTECİ KRİZİ

Lazzarini, ayrıca savaşın Lübnan’a yayılmasıyla birlikte UNRWA’nın Lübnan’da 9 farklı noktada 3 bin 500 kişiye barınma sağladığını söyledi. Bu tesislerin sadece Filistinli mültecilere değil, aynı zamanda Suriyeli mültecilere ve güney Lübnan'dan kaçan Lübnanlılara da hizmet verdiğini belirtti.

UNRWA’nın bölgedeki varlığı ve geleceği üzerine tartışmalar sürerken, Gazze’deki insani kriz ve bölgedeki siyasi gerginlikler devam ediyor.