Türkiye'den hareket eden gemide 4 ton kokain ele geçirildi: İçişleri Bakanlığı açıklama yaptı

Türkiye'den yola çıkan Tanzanya bayraklı "Ras" isimli kargo gemisinde, İspanya ve Fransa güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonda 4 ton kokain ele geçirildi. İçişleri Bakanlığı, geminin rotası ve operasyona dair detaylı bir açıklama yaparak, '' RAS isimli geminin güzergah, liman ve hız bilgileri birlikte analiz edildiğinde ele geçirilen narkotik maddelerin Güney Amerika ülkelerinden hayalet olarak tabir edilen gemilerle getirilerek akabinde Avrupa ülkelerine sevk edileceği değerlendirilmektedir'' ifadeleri kullanıldı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 14:50
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 14:50

İspanya’nın Lanzarote adası açıklarında ele geçirilen 4 ton kokain ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığı'ndan önemli bir açıklama geldi. RAS isimli geminin güzergah, liman ve hız bilgilerinin detaylı bir şekilde analiz edildiği bildirildi. Yapılan incelemelere göre, ele geçirilen uyuşturucu maddelerin Güney Amerika ülkelerinden, "hayalet gemi" olarak adlandırılan, AIS sinyal bilgisi bulunmayan gemiler aracılığıyla getirildiği değerlendiriliyor.

Açıklamada, bu uyuşturucunun Atlas Okyanusu üzerindeki Gine ya da Moritanya açıklarında, RAS gemisine aktarıldığı ve ardından Avrupa ülkelerine sevk edileceği kaydedildi. 

Operasyonda, 7’si Türk, 2’si Azerbaycan ve 1’i Hollanda vatandaşı olmak üzere toplam 10 kişi gözaltına alındı.

Gemin Güzergahı Detaylı İncelemeye Alındı

RAS isimli geminin 19 Temmuz 2024’te Zanzibar’dan ayrıldığı ve İstanbul, Kazablanka, Sierra Leone gibi noktalarda duraklamalar yaparak son olarak İskenderiye’ye gitmek üzere yola çıktığı öğrenildi. Geminin seyir esnasında özellikle Moritanya ve Gine-Bissau açıklarında hız ve rota değişiklikleri gerçekleştirdiği tespit edildi.

Kokainin Atlas Okyanusu'nda Yüklenmiş Olabileceği Değerlendiriliyor

Yapılan analizler sonucu, gemide ele geçirilen uyuşturucunun Güney Amerika’dan, AIS sinyal bilgisi bulunmayan “hayalet gemiler” aracılığıyla Atlas Okyanusu'nda RAS'a aktarıldığı ve Avrupa ülkelerine sevk edilmesinin planlandığı tahmin ediliyor.