Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, 34 harften oluşan ortak Türk alfabesini kabul etti

Türk Devletleri Teşkilatı'nın Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de gerçekleştirilen 3. toplantısında 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisini kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2024 13:13
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2024 13:13

Türk Devletleri Teşkilatı tarafından oluşturulan Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 9-11 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirdiği 3. toplantısında önemli bir adım attı. Toplantıda, Türk dilleri için ortak alfabe çalışması sonuçlandırıldı ve 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandı.

TOPLANTIDA ORTAK TÜRK ALFABESİ ÜZERİNDE UZLAŞI SAĞLANDI

Toplantıda, Türkiye'yi Türk Dil Kurumu’nun temsil ettiği ve 1991 yılında bilim insanları tarafından önerilen Latin tabanlı Ortak Türk Alfabesi projesi kapsamlı bir biçimde ele alındı. Yürütülen ayrıntılı çalışmalarda, proje kapsamında geliştirilmesi gereken hususlar belirlendi. Özverili çalışmalar sonucunda, 34 harften oluşan Ortak Türk Alfabesi önerisi üzerinde uzlaşı sağlandı.

Ortak Türk Alfabesi’nde her harfin, Türk dillerinde bulunan farklı fonemleri temsil etmesi kararlaştırıldı. Bu alfabenin Türk halkları arasında karşılıklı anlayış ve iş birliğini teşvik edeceği ve dil mirasını koruyacağı vurgulandı.

UYGULAMA VE DESTEK ÇAĞRISI

Toplantıda, Ortak Türk Alfabesi kararının uygulanması ve desteklenmesi için ilgili kurumlara çağrı yapıldı. Komisyon, bu tarihi nitelikteki adımın Türk halkları arasında dil birliği ve kültürel ortaklığı güçlendireceğine inanıyor.