TBMM Genel Kurulu'nda tüketicinin korunması hakkında kanun teklifi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Teklif'in 5 maddeden oluşan birinci bölümünü kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 17.10.2024 12:01

TBMM Genel Kurulu'nda, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 5 maddeden oluşan birinci bölümü kabul edildi. Bu maddelere göre, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamındaki kredi veren ile tüketiciler arasındaki sözleşmelerin şekil şartları, bilişim veya elektronik haberleşme cihazları üzerinden gerçekleştirilerek, tüketici kimliğinin doğrulanmasını içeren yöntemler yoluyla kurulabilmesine imkan tanıyacak şekilde yeniden düzenleniyor. Böylece, tüketici kredisi sözleşmeleri yazılı veya mesafeli olarak kurulmadıkça geçerli olmayacak.

MESAFELİ SÖZLEŞMELERE YENİ DÜZENLEME

Tüketici kredisi sözleşmelerinin mesafeli yolla uzaktan iletişim araçlarıyla kurulabilmesine yönelik düzenlemeler de yapılacak. Sözleşmeye bağlı diğer işlemler, kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla elektronik ortamda uzaktan gerçekleştirilebilecek. Belirli süreli kredi sözleşmelerine ilişkin hesap, tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısıyla talebi olmaması durumunda kredinin ödenmesiyle kapanacak.

KONUT FİNANSMANI KURULUŞLARINA DA GEÇERLİ

Bu düzenlemeler, konut finansmanı kuruluşları ile tüketiciler arasındaki sözleşmeler için de geçerli olacak. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK) kuruluşuna ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin "Kurum gelirleri" başlıklı maddesini iptal etmesi üzerine, yasalaşan Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'dan iki madde tekliften çıkarıldı.

TOPLANTIYA ARA VERİLDİ

Kanun teklifinin birinci bölümünde yer alan maddelerin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması nedeniyle Önder, birleşimi kapattı. Genel kurul oturumu, 17 Ekim Perşembe günü saat 14.00'te toplanacak.