TBMM'de 9. Yargı Paketi görüşmeleri başladı

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığında yapılan toplantıda, adalet alanındaki reformların ihtiyaçlara yanıt vermesi gerektiği vurgulandı.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2024 17:38
Haber Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 17:38

TBMM Adalet Komisyonu, kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine başladı. AK Parti İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki komisyonda, teklifin 39 maddeden oluştuğu ve 20 farklı kanunda değişiklik öngördüğü belirtildi.

YARGI REFORMU VE HEDEFLER

Komisyon Başkanı Yüksel, reformların yargının bağımsızlığını pekiştireceğini ve adalete olan güveni tazeleyeceğini vurguladı. Teklifin hukuki güvenliği güçlendirmeyi, temel hak ve özgürlükleri korumayı, adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmayı, suçla mücadeleyi ve aile kurumunu güçlendirmeyi hedeflediğini açıkladı.

YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ'NDEKİ FAALİYETLERİN %71'İ TAMAMLANDI

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti Denizli Milletvekili Cahit Özkan, 2019'da açıklanan Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında önemli reformların hayata geçirildiğini ve faaliyetlerin %71'inin tamamlandığını bildirdi. Özkan, ailenin korunmasının devletin öncelikli görevlerinden biri olduğunu ve güçlü aile yapısını zayıflatan her türlü girişimin karşısında olunması gerektiğini vurguladı.

TEKLİFTEKİ DÜZENLEMELER

Teklifle, kadının soyadına ilişkin düzenleme yapılacak, uzlaşma sonrası ortaya çıkan zararlar için tazminat davası açılabilecek, birden fazla baro bulunan illerde adli yardım ödeneği dağıtımı yeniden planlanacak. Şikayete tabi hakaret suçunda azami şikayet süresi belirlenecek ve sosyal medya üzerinden hakaret suçu ön ödeme kapsamına alınacak. TMSF'nin kayyum olarak atanmasını sağlayan düzenlemenin süresi uzatılacak ve yediemin otoparklarındaki araçların satış usulleri kolaylaştırılacak.

MUHALEFETTEN ELEŞTİRİLER

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, teklifin Anayasa'ya aykırı olduğunu savunarak geri çekilmesini talep etti. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise teklifin hazırlanış sürecinde yer almadıklarını ve "kadının soyadı" düzenlemesinin tartışmalı olduğunu belirterek, konunun ilgililerle müzakere edilerek çözülmesi gerektiğini ifade etti.

Komisyonda, teklifle ilgili tüm milletvekillerinin ve katılımcıların görüşleri alınarak müzakereler devam ediyor.