DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Mehmet Uğur Yıldırım ile birlikte DSİ Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Sulama Birlikleri başkanlarının katılımıyla, su krizi yaşanan Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı verimli topraklara sahip Adana’daki Çatalan Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Türkiye'nin tarımsal üretiminin önemli bölümünün karşılandığı en verimli ovalardan olan Çukurova'da su krizi büyürken, sulama birliğinden çiftçilere duyurulmak üzere mahalle muhtarlarına gönderilen resmi yazıda, güzlük ekim yapılmaması istenmişti. Uyarıda, suyun ancak meyve bahçelerine yeteceği, güzlük soğan, patates, sarımsak ve her türlü sebze ekiminin yapılmaması, ekim yapılırsa da su verilemeyeceği ifade edilmişti.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da, Adana’da su kıtlığı başladığını ifade etmiş, acilen Çukurova'nın tümünde eski vahşi sulama alışkanlıkların terk edilerek yerini cazibeli kapalı basınçlı sulama sistemine bırakması uyarısında bulunmuştu.
Adana Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) de 1 Haziran tarihinde Çatalan Baraj gölünün doluluk oranı yüzde 84,64 iken Ağustos ayında bu oranın yüzde 65,11’e düştüğü, kentin içme suyu ihtiyacını karşılayan gölde yaklaşık 70 günde yüzde 19, 53’lük bir su kaybı olduğu duyurulmuştu.
Bu gelişmelerin ardından DSİ Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ekinci, İşletme ve Bakım Dairesi Başkanı Mehmet Uğur Yıldırım, Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Sulama Birlikleri başkanları, Adana'nın en önemli içmesuyu kaynağı olan Çatalan Barajı'nda incelemelerde bulundu.
Genel Müdür Yardımcsı Ekinci başkanlığındaki heyet, sulama altyapısını oluşturan kanallarda ve pompa tesislerinde de incelemelerde bulunarak, Sulama Birliği başkanlarından brifing aldı.