Hayvanları Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu. 17 maddelik teklifin detaylarını AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler verdi.
TEKLİFİN AMACI VE İÇERİĞİ BELLİ OLDUGüler, "Görüşler ve beklentiler alındı, rapor haline getirildi ve cumhurbaşkanımıza sunuldu. Yasa teklifimiz olgunlaştı. Tarım komisyonunda ve genel kurulda tamamlanacak" ifadelerini kullandı.
“TBMM’de kabul edilen ev hayvanlarına dair sözleşme var. Kanunumuz, sokak hayvanlarını bakım evine almayı, kısırlaştırmayı, aşılamayı ve sokağa bırakmayı öngörüyor. 20 yıllık süreçte 2.5 milyona yakın sahipsiz sokak köpeği kısırlaştırıldı, 550 bine yakın köpek ise sahiplendirildi. Ancak mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum kuduz riskli vakaların artmasına neden oldu” dedi.
KUDUZ RİSKİ VE ÖTANAZİ UYGULAMASIGüler, belli ilçelerde kuduz köpek nedeniyle karantina uygulamaları yapıldığını belirtti. “Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış ve rehabilite imkanı olmayan köpeklerin uyutulması yani ötanazi kavramını düzenlemede getiriyoruz” dedi.
TOPLUM SAĞLIĞINA DAİR ÖNLEMLERGüler, hayvandan insana geçen parazitlerin insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı. “Hayvanları koruma ve toplum sağlığını koruma başlığı ile düzenlemeleri yapıyoruz. Tarım bakanlığımızın desteğiyle barınaklarda kaliteli yaşam alanları oluşturulacak” diye ekledi.
YETKİ VE YAPTIRIMLARSokak hayvanlarıyla ilgili yetkinin belediyelerde olduğunu belirten Güler, uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngördüklerini ve 50 bin lira para cezası uygulanacağını söyledi.
Güler, “Tarım bakanlığımız, barınakların nitelikli hale getirilmesi için güçlü destek sağlayacak. Kanun sonrası bakanlık düzenlemeler ile uygulamayı nitelikli hale getirecektir” şeklinde konuştu.