Samsun'da mobbing iddiasıyla yaşamına son veren çalışan sosyal medyayı sarstı

LC Waikiki mağazasında reyon yöneticisi olarak çalışan Muhammed Yavuz, iş yerinde maruz kaldığı mobbing nedeniyle yaşamına son verdi. Yavuz, intiharından önce gönderdiği mailde, mobbingden sorumlu tuttuğu bölge müdürünü suçladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.07.2024 10:37
Haber Güncellenme Tarihi: 20.07.2024 10:37

Samsun'un Çarşamba ilçesinde LC Waikiki mağazasında reyon yöneticisi olarak çalışan Muhammed Yavuz, mobbinge uğradığını ileri sürerek yaşamına son verdi. Yavuz, canına kıymadan önce çalıştığı şirkete gönderdiği mailde, “Bu bir intihar vakası değildir. Cellatlığını E.C’nin yaptığı bir idam vakasıdır” diyerek ölümünden bölge müdürünü sorumlu tuttu.

Yavuz, eşi işten çıkartıldıktan sonra açtıkları işe dönüş davasının ardından mobbinge uğradığını belirtti. Eşine, 7 yaşındaki oğluna ve doğmamış çocuğuna mektup bırakan Yavuz, mağaza yöneticilerine de bir mail gönderdi. Yavuz, mailinde E.C.’nin bölge müdürlüğüne başlamasından sonra 2 yıldır kendisine psikolojik şiddet ve mobbing uyguladığını ifade etti. “14 yılımı verdiğim şirkette psikolojim alt üst olmuş durumda. Eşimin olaylı şekilde işten ayrılışından beri ciddi şekilde mobbinge maruz kalmış durumdayım” dedi.

Yavuz, Samsun iline gelme talebine rağmen Çorum'da dört ay boyunca bekletildiğini ve aile düzeninin bozulduğunu belirtti. “Samsun'da bir mağazaya verildim ve düzenimi kurmuştum, ancak 2 ay sonra Çarşamba ilçesine gönderildim” diye ekledi. Şirketten taşınma yardımı almasına bile engel olunduğunu ifade etti.

“HER ŞEYİ İNCE İŞLEDİ”

Yavuz, eşinin işten çıkarılması sonrası mobbinge maruz kalacağını ön gördüğünü belirterek, “Eşim işten sonra ‘ben dava açacağım’ dediğinde, ‘bu süreçte senin üstüne gelirler’ demişti. Ama E.C. her şeyi o kadar ince, sistemli ve planlı işledi ki; her mağaza ziyaretinden sonra baskı, mobbing ve hakaretleriyle içime kapanmama ve travmalar yaşamama sebebiyet verdi” dedi.

Yavuz, “Artık aranızdan ayrılıyorum. Geride gözü yaşlı bir eş, babasız büyüyecek bir çocuk ve anne karnında henüz doğmamış bir bebek bırakıyorum miras olarak” ifadeleriyle mailini sonlandırdı. Eşine de bıraktığı mektupta, “Boğazımdan lokma geçmiyor. Özellikle bir haftadır hiçbir şey yemedim. Sizleri yalnız bıraktığım için kendimi affetmeyeceğim, özür dilerim. Ancak olmuyor, maalesef artık dayanamıyorum” dedi.

LC WAİKİKİ'DEN AÇIKLAMA

Yavuz’un yaşamına son vermesinin ardından LC Waikiki'den yapılan açıklamada, kurum içi soruşturma yürütüldüğü ve Yavuz’un bugüne kadar mobbing ile ilgili bir şikayet iletmediği belirtildi. Açıklamada, “Kurum içi soruşturma sürecinin şeffaf ve kararlı adımlarla” yürütüleceği ve çalışanımızın ailesinin yanında olunacağı ifade edildi. "Değerli çalışma arkadaşımız merhum Muhammed Yavuz’a Allah’tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve tüm LC Waikiki çalışanlarına sabırlar dileriz" denildi.

SOSYAL MEDYA TEPKİLERİ

Muhammed Yavuz’un intihar haberi sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Kullanıcılar, Yavuz’un maruz kaldığı mobbing iddialarına ve LC Waikiki'nin açıklamalarına dair çeşitli tepkiler gösterdi. Birçok kullanıcı, Yavuz’un yaşadığı durumu kınarken, şirketin açıklamasını yetersiz buldu.

Twitter'da #MuhammedYavuz etiketi altında birçok paylaşım yapıldı. Kullanıcılar, Yavuz’un mektubunu paylaşarak mobbinge karşı farkındalık yaratmaya çalıştı. Bazı kullanıcılar, “Mobbing artık son bulmalı” diyerek iş yerlerinde yaşanan psikolojik şiddetin ciddiyetine dikkat çekti. 

Sosyal medyada paylaşılan bazı tepkiler şöyle:

"Muhammed Yavuz’un yaşadığı mobbing kabul edilemez. İş yerlerindeki psikolojik şiddete karşı daha sert önlemler alınmalı."

"LC Waikiki'nin açıklaması çok yetersiz. Gerçekten bir şey yapacaklar mı, yoksa sadece göstermelik mi?"

"Muhammed Yavuz’un anısına saygı duyulmalı ve mobbing mağdurları için adalet sağlanmalı. #MobbingSonBulsun"

"Bu tür olaylar bir daha yaşanmasın diye iş yerlerindeki mobbing ile mücadele etmek zorundayız. #MuhammedYavuz"

Olay, hem iş yerlerinde psikolojik şiddet konusunu hem de kurumsal sorumlulukları yeniden gündeme taşıdı.