Prof. Dr. Naci Görür'den Adana ve Doğu Anadolu İçin yeni deprem uyarısı

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Doğu Anadolu Fayı'na dikkat çekerek Adana ve Hakkari için deprem uyarısında bulundu. Görür, Adana'nın Doğu Anadolu fay hatları üzerinde yer aldığını ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.09.2024 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 14.09.2024 11:52

Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin ardından Türkiye'deki deprem riskine dair önemli açıklamalarda bulundu. Deprem bilimci, özellikle Adana ve Doğu Anadolu bölgesi için yeni uyarılarda bulunarak vatandaşları dikkatli olmaya çağırdı.

ADANA'DA DOĞU ANADOLU FAYI KOLLARI RİSK OLUŞTURUYOR

Görür, 6 Şubat depremlerinin Doğu Anadolu fay hattını harekete geçirdiğini ve bu durumun Adana'da bulunan fay kollarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Adana'da yaşayanların dikkatli olması gerektiğini belirten Görür, "Orayı bekliyoruz çünkü orada Doğu Anadolu fayının kolları var. Oraya enerji transfer edilmiş olabilir, onlardan biri tetiklenmiş olabilir ve deprem üretebilir." şeklinde konuştu.   

HAKKARİ BÖLGESİNDE DE RİSK SÜRÜYOR

Adana'nın yanı sıra, Hakkari bölgesinde de deprem riski olduğuna dikkat çeken Görür, "Maraş depremleri Doğu Anadolu'yu hareket ettirdi, Arabistan levhası kuzeye doğru gitti. Kuzeyde Hakkari yöresinin sıkıştırmış olabileceğini düşünüyorum." dedi.   

BİNGÖL-ERZİNCAN ARASINDA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLENTİSİ

Görür, Doğu Anadolu fayının kuzey kısmında, özellikle Bingöl-Karlıova-Göynük arasında büyük bir deprem beklendiğini ifade etti. Bu bölgede 7.2 büyüklüğünde bir deprem olabileceği uyarısında bulunan Görür, "1939 Erzincan depremi 1971 Bingöl depremini tetiklemiştir. Yani bu tetikleme denince bu oluyor arkasına diğeri oluyor diye anlaşılıyor, öyle değil. Enerji transferleri birbirleriyle geometrik ilişkide olan faylarda mümkündür." şeklinde açıklamalarda bulundu.   

VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI

Prof. Dr. Naci Görür, yaptığı açıklamalarda vatandaşları depreme karşı hazırlıklı olmaya çağırdı. Deprem bilimci, yerel yönetimlerin de bu konuda gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguladı.