Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan ve Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikola’nın adını taşıyan dünyaca ünlü kilisenin eski çatı malzemelerinin çalınması skandalı patlak verdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yapılan bir şikâyet sonrası başlatılan incelemede, Demre Müze Müdürü Nilüfer Sezgin’in, kilisenin eski çatısını kendi yaptırdığı villa inşaatına taşıdığı iddia edildi.
GÜVENLİK KAMERALARI VE DRON GÖRÜNTÜLERİ ELE VERDİOlay, müze deposunda muhafaza edilen demir, çelik ve plastikten oluşan çatı malzemelerinin eksilmeye başlamasıyla fark edildi. Depo sorumlu personelinin güvenlik kameralarını incelemesi sonucu, Müze Müdürü Sezgin’in yanına aldığı birkaç işçiyle malzemeleri bir araca yüklediği tespit edildi.
Personelin araştırması sonucu, bu malzemelerin Sezgin’in kendisine ait arsaya götürüldüğü ortaya çıktı. Olayın görüntülerinin elde edilmesiyle Antalya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve bakanlık müfettişleri bilgilendirildi. Müfettişlerin incelemeleri sonucunda Sezgin hakkında soruşturma başlatıldı ve jet hızıyla görevden alındı.
ANTALYA KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ: “GENİŞ KAPSAMLI SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR”Yaşananlarla ilgili Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, şu açıklamayı yaptı:
“İddialara ilişkin geniş kapsamlı bir soruşturma yürütülüyor. Elimizde birtakım görüntüler var. Bakanlığımız tarafından görevlendirilen müfettişler süreci tüm yönleriyle araştırıyor. Söz konusu personel de görevden alındı. Soruşturma en kısa sürede sonuçlandırılacak.”
Rus Ortodokslarının hac merkezi konumundaki Aziz Nikola Kilisesi, yağmur ve güneşten korunması için 30 yıl boyunca geçici bir çatı sistemiyle örtülmüştü. Ancak bu çatı, tarihi yapıyı sera etkisine maruz bırakması nedeniyle 2022 yılında kaldırılmış ve yerine daha hafif, modern bir sistem yerleştirilmişti.
Kaldırılan eski çatı malzemeleri, müze deposuna konulmuştu. Fakat iddialara göre, Sezgin bu malzemeleri villa inşaatında kullanmak üzere depodan aldırdı.
SİT ALANI DEĞİŞTİRİLDİ, İNŞAAT BAŞLADISoruşturma kapsamında gündeme gelen bir başka iddia ise Sezgin’in 1. derece sit alanı olan bir arsayı satın alması ve daha sonra sit derecesinin değiştirilmesi oldu. Sit derecesinin değişmesinin ardından arsa inşaat yapımına uygun hale getirilmiş ve Sezgin villa inşaatına başlamıştı.
Bakanlık müfettişlerinin yürüttüğü soruşturma devam ederken, Sezgin hakkında görevi kötüye kullanma ve kamu malına zarar verme suçlamalarıyla daha geniş kapsamlı bir inceleme başlatılması bekleniyor.