Netflix'ten skandal dizi 'Famagusta'! Türkleri hedef aldılar

Netflix, Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtan ve Türk askerini karalayan Rum yapımı 'Famagusta' dizisini 20 Eylül'de yayımlayacağını duyurdu. Dizinin, gerçek uzaktan yakından izlenmeyen görüntülerle Türkler aleyhine propaganda yaptığı ve Türkiye'den büyük tepki geldiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2024 14:38
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2024 14:38

Netflix, 20 Eylül'den itibaren 'Famagusta' adlı dizinin yayınlanacağını duyurdu. Rum tezleri üzerinden Kıbrıs Barış Harekatı'nı çarpıtarak anlatan dizi, Türk askerini "sivil halka ateş açan işgalci güçler" olarak gösterirken, Kıbrıslı Türkler'e yapılan katliamlardan bahsetmiyor. Platformun bu kararı, Kıbrıslı Türkler başta olmak üzere birçok kişi tarafından sert bir şekilde eleştirildi.

Netflix'in Önceki Skandalları

Kanlı Noel: 20 Aralık 1963'te Rum saldırıları sırasında Türk subaylarının evlerine yapılan saldırılarda, Binbaşı Nihat İlhan'ın eşi ve üç çocuğu şehit edilmişti.

Netflix'in Önceki Skandalları: 2016 yapımı 'Designated Survivor' dizisinde FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in karakterine dikkat çekilmiş, 2018 yapımı '13 Emir' dizisinde ise bir Türk'ün boğaz keserek cinayet işlenmesi öne çıkarılmıştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Netflix'e Sert Tepki

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, dizinin yayınlayacak olmasına tepki gösterdi. CNN TÜRK canlı yayınına katılan Tatar, dizi Türkiye ve KKTC'den büyük tepkilere yol açtığını belirtti ve Netflix'te böyle bir siyasi olayın tek taraflı yaklaşımının kabul edilemeyeceğini ifade etti. Tatar, Kıbrıs Türklerinin yaşadığı gelişmelerin göz ardı edildiğini vurguladı.

Ömer Çelik'in Tepkisi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Netflix'in bu diziyle Kıbrıs Barış Harekatı'nı ve Türk askerini hedef gösterdiğini belirterek, "Barışın ve adaleti tesis etmeyen müdahalenin, Rum propagandasıyla hedef hazırlanmasını kabul edemeyiz" dedi.