Abdurrahim Sağ
ADANA (İLKHABER) - Kurtuluş Savaşı yıllarında yayın hayatına başlayan asırlık gazete olan Yeni Adana Gazetesi, son baskısını yaparak okurlarına veda etti.
Adana’nın en eski gazetesi olan ve 25 Aralık 1918 tarihinde kurulan Yeni Adana Gazetesi yayın hayatını sonlandırdı. Okurlarına son sayısında veda eden Yeni Adana Gazetesi Adana'da şok etkisi yarattı. Kenti üzüntüye boğan haberi; gazetenin eski çalışanları sosyal medya hesaplarından duygu yüklü sözlerle paylaştı. Sosyal medyada yapılan paylaşımlarda gazete okurları üzüntülerini dile getirdi.
DUYGU YÜKLÜ SATIRLAR
Gazetenin yayın hayatına son verileceğine ilişkin yazıda ise şu satırlar yer aldı:
"105 yıllık yayın hayatı boyunca Atatürk ilke ve devrimlerini sonuna kadar savunmuş, laiklik ve halkçılık ilkelerinden, demokratik ve sosyal devlet anlayışından taviz vermemiş, ulusalcı çizgisini değiştirmemiştir. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması için mücadelesini her alanda sürdürmüştür. Bugün gelinen noktada yerel basının yaşam mücadelesi verdiği hayatta kalma çabasından Yeni Adana da nasibini almıştır. Yüreğir ailesi olarak gazetemizin maddi ve manevi olarak yayını sürdürme çabasının artık mümkün olmadığını görmekteyiz.
Yeni Adana Gazetesi’ne 1918’den bu yana emek veren tüm yazı işleri müdürlerine, idarecilerine, yazarlarına, çizerlerine, muhabirlerine, sanat sayfalarını hazırlayan/düzenleyenlere, dizgicilerine, basımcılarına, muhasebecilerine, basımevlerine, dağıtım elamanlarına, bayilere, uzman bilgisayar desteği veren firmalara teşekkürü bir borç biliriz.
Yeni Adana’yı kurulduğu günden bu yana okuyucuların eline ulaştıran Yeni Adana ailesinin bir ferdi olan bu arkadaşlarımızın yoğun emek ve çabası Yeni Adana’nın tarihinde yerini almıştır ve almaktadır. Yeni Adana ailesinin kaybettiği bireylerine rahmet diler, yaşayanlara uzun ve sağlıklı ömür dileriz.
Yeni Adana ailesi demek yalnızca gazetenin sahipleri ve çalışanları demek değildir. Yeni Adana ailesinin vaz geçilmez üyeleri olan okurlarımız da bu ailenin yüzyılı aşkın üyeleridirler. Yeni Adana gazetesinin okurları kurulduğu günden bugüne geri bildirimleri ve katkılarıyla yıllar boyunca etkileşimli gazeteciliğin özgün örneğini sergilemiştir. Okurlarımız bu davranışlarıyla yalnızca Yeni Adana gazetesine değil, Atatürk ilke ve devrimlerine, ülkesine ve Adana’sına sahip çıkmıştır. Bu nedenle Yeni Adana okurları bu ailenin bir üyesi olmuştur. Ancak okurlarımıza üzülerek Türkiye’nin bu ekonomik ve siyasi koşullarında gazetemizin yayın hayatını sürdüremeyeceğini iletmek durumundayız.
Yeni Adana/Yüreğir ailesi olarak, gazetemizi düşünsel, maddi ve manevi olarak destekleyen, iyi ve kötü gününde yanında olan milletvekillerimize, Belediye Başkanlarımıza, yerel kamu ve özel kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz. Gazetemizin hem okuyucuları hem de yazarları arasında yer alan tüm akademisyenlerimize de fikirleri ve kalemleriyle Yeni Adana ailesinin bir üyesi oldukları için teşekkür ederiz. Bu bağlamda Yeni Adana gazetesini destekleyen varlığından onur duyan yerel basın ve yayın organlarımıza, Basın İlan Kurumuna teşekkür eder, çalışmalarının daim olmasını dileriz.
Ülkemizin özellikle laiklik ilkesinin korunduğu ve uygulandığı, Atatürk ilke ve devrimleriyle çağdaş günlere ulaşması dileğiyle, sevgi ve sağlıkla kalın."
YENİ ADANA GAZETESİ HAKKINDA BİLGİLER
Yeni Adana, Adana’nın Fransız güçleri tarafından işgalinden 5 gün sonra, 25 Aralık 1918 tarihinde Adana Gazetesi adıyla yayın hayatına başladı.
Ahmet Remzi Yüreğir ile Yozgatlı yedek subay Mehmet Avni Doğan'ın yayın hayatına başlattığı gazete, ilk üç sayı sonra işgalci Fransız güçlerinin baskısıyla 28 Aralık 1918 tarihinde kapandı; ancak kapanmanın ardından beş gün sonra gazete Yeni Adana adıyla yeniden yayınlanmaya başladı.
Gazetenin başyazarı Mehmet Avni Doğan'ın işgal kuvvetlerini kast ederek "Eşeğin kuyruğu hala elimizdedir." diyen başyazısı üzerine, matbaayı basan Fransız kuvvetleri, Doğan'ı işgal bölgesi dışına sürgüne gönderdi.
Ahmet Remzi Yüreğir daha sonra hakkında ölüm fermanı çıkarılması üzerine, çarşaf giyerek kadın kılığında Pozantı'ya kaçtı. Yeni Adana Gazetesi’nin matbaası da 8 sayı sonra Fransızlar tarafından kapatıldı. Bu kez gazetenin basımını gerçekleştiren basımevinin sahibi Mücavirzade Mustafa ile gazetenin öteki sahibi Mehmet Avni Doğan da tutuklandı. Doğan, Yozgat'a sürgün edildi.
Ahmet Remzi Yüreğir se, büyük bir inatla Adana'da dağıtılacak bir gazete çıkarmak üzere Kayseri'ye gitti. Ne var ki, Kayseri'de yaptığı bir iki denemeden başarısız sonuçlar elde etti. Bunun üzerine, Adana'nın bu kez Karaisalı beldesine döndü. Karaisalı'da istasyonda kullanılmayan bir vagon içinde tek başına ve büyük güçlüklerle Yeni Adana gazetesini gizlice hazırlayan Ahmet Remzi Yüreğir haftada iki kez gazeteyi Adana'da dağıtmaya başladı.
Pozantı, Fransız işgalinden kurtarıldıktan sonra, gazetesini sırtına yükleyip Pozantı'ya geçti. Gazetenin yazı kadrosu, o sırada cepheden dönen yedek subaylarla daha da güçlendi. O dönem gazetede yayınlanan yazılarda Ferit Celal ile birkaç yedek subayın emeği vardır.
Adana ve çevresi Yeni Adana Gazetesi sayesinde, I. İnönü, II. İnönü ile Sakarya zaferlerinin kazanıldığını öğrenmişti.
1921 yılında Ahmet Remzi Yüreğir Pozantı'dan Adana'ya geçti ve yaşadığı sürece gazetesini Cumartesi günleri hariç her gün düzenli olarak yayınladı.
Gazete 1 Ocak 1922'den itibaren önce Ferit Celal, daha sonra Celal Sahir, Muzaffer Timurtaş, Refi Kerem gibi başyazarlar yönetiminde yayınına devam etti.
Ahmet Remzi Yüreğir'in 1951 yılında ölümünün ardından gazetenin yayını oğulları Çetin ve Aydın Remzi Yüreğir kardeşler tarafından sürdürüldü.
1965 yılında Amerika Gazete Sahipleri Birliği Vakfı'nın, Amerika ve Kanada dışındaki ülkeler yayın organları için oluşturduğu Dünya Basın Başarı Ödülü'nü alan ilk ve tek Türk gazetesi Yeni Adana oldu.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin verdiği Türkiye Basın Özgürlüğü Ödülü 1996 yılında Yeni Adana Gazetesi'ne verildi.
Kurtuluş Savaşı'nın destanını yazan, birçok gazeteciye okul olan Yeni Adana Gazetesi çalışanları, "Bir dönem bitiyor" manşetiyle son sayısını yayınladı.