İZBAN'a zam yapan TCDD'ye Tugay'dan tepki: Ortaklık bozulur!

TCDD'nin İZBAN'a ray kullanım bedeline yaptığı zam, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay'ın tepkisini çekti. Tugay, "Böyle olursa ortaklık bozulur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.06.2024 12:36
Haber Güncellenme Tarihi: 11.06.2024 12:36

İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Haziran ayı olağan toplantısında TCDD'nin İZBAN'a yaptığı zamlar gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, zamların kabul edilemez olduğunu ve İZBAN'ı zarara sürüklediğini söyledi.

Tugay, İZBAN'ın TCDD ve Büyükşehir ortaklığı olduğunu hatırlatarak, "Bu dönemde ekonomik kriz yaşanırken, biz vatandaşın ulaşım masraflarını artırmayalım derken, elektrik fiyatları arttı, açıklanan resmi enflasyonun da üzerinde raylardan kira alındı. Bunu da TCDD yaptı değil mi?" diye konuştu.

ELEKTRİK VE RAY KİRASINDAN 911 MİLYON TL BORÇ

TCDD'ye 911 milyon TL'nin üzerinde borcu olduğunu belirten Tugay, bu borcun önemli nedenlerinden birinin TCDD'nin yaptığı zamlar olduğunu kaydetti. Tugay, "Bizi niye bu kadar borçlandırıyorsunuz?" diye sordu.

Tugay ayrıca, TCDD'nin kendi seferleri için de kullandığı bir hat için zam yapmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Tugay, seferlerde gecikmelerin en büyük nedeninin o hatta sokulan şehirlerarası yolcu ve yük trenleri olduğunu ifade etti.

"TCDD FEDAKARLIK YAPMALI"

Tugay, TCDD'nin İZBAN'ın borç yükünün artmaması için fedakarlık yapması gerektiğini vurguladı. Tugay, "TCDD bu ortamda İZBAN’ın borç yükünün artmaması için fedakarlık yapmalı. Ama 'ray kirası' olarak aldığı parayı bir senede üç buçuk kat artırıyor. Belediye bunları özel işinde kullanmıyor, halkın taşımacılığında kullanıyor. Bu zararın büyümesine değil, küçülmesine katkı koyulması gerekiyor" dedi.

"ÇÖZÜM İÇİN AK PARTİ İZMİR İL BAŞKANI'NDAN DESTEK İSTEYECEĞİM"

Tugay, bu olumsuzlukların insaflı bir şekilde düzeltilmesi gerektiğini ve manipülasyon yapılmadığını vurguladı. Tugay, çözüm için AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı'dan destek isteyeceğini söyledi.

Tugay, "Bunu yapmıyoruz diyorlarsa çift başlılık ortadan kalksın. Dosyamı hazırladım. Kendisiyle yaptığımız nezaket ziyareti gereği AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’ya gideceğim. Bunları anlatacağım. Çözüm için desteğini isteyeceğim. İZBAN, TCDD’nin bu tavrıyla belini doğrultamaz. Bizim bilet fiyatlarını 50 lira yapmamız lazım ki İZBAN kurtulsun, böyle bir şey olmaz. TCDD yılda yüzde 350 zam yapamaz. Bunda manipülasyon falan yok" dedi.

"BOYLE OLURSA ORTAKLIK BOZULUR"

Tugay, TCDD'nin tavrının ortaklığı bozabileceğini söyledi. Tugay, "Böyle olursa ortaklık bozulur. Ya onların her şeyi bize ya da bizim her şeyi onlara devretmemiz lazım. Bir lira kazanıyorsunuz iki lira harcıyorsunuz, buna para mı yetişir? Bütün yük bizim üzerimizde. 4 tane yeni istasyon yapıyor İZBAN. Her biri 250 milyon TL’den 1 milyar TL. Bunların hiç mi kıymeti yok? Ben bu haksızlığa itiraz ediyorum. Amacım problemi çözmek. Bu şehir beni belediye başkanı olarak seçti. Ben zararın zirvesindeyken aldım ve bunları konuşmak zorunda kaldım. Görmezden mi geleyim?" dedi.