Türkiye İş Bankası, kamuoyunda ve sosyal medyada gündeme gelen “kurucu intifa senetleri üzerinden Atatürk’ün vasiyetinin ihlal edildiği” yönündeki iddialar hakkında yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, söz konusu iddiaların gerçekle ilgisi bulunmadığı ve hiçbir hukuki temele dayanmadığı vurgulandı.
Bankadan yapılan açıklamada, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla sürecin tüm yönleriyle şeffaf şekilde paylaşıldığı ifade edildi.
“İDDİALAR SPEKÜLATİF VE HUKUKİ DAYANAKTAN YOKSUN”İş Bankası, hakkında ortaya atılan iddiaların belirli kişi ve grupların yönlendirmesiyle oluşturulan “spekülatif kurgular” olduğunu belirtti. Bu kişilerin, hukuki dayanağı olmayan iddialarla hem kamuoyunu yanıltmaya çalıştıkları hem de benzer içerikli davalar ve suç duyurularıyla gündem oluşturmaya çalıştıkları vurgulandı.
KURUCU İNTİFA SENETLERİNİN HUKUKİ NİTELİĞİ AÇIKLANDIAçıklamada, bankanın Esas Sözleşmesi’nin 22. maddesine atıfta bulunularak, kurucu intifa senetlerinin bir pay senedi olmadığı, bu nedenle genel kurula katılma ve oy hakkı gibi ortaklık yetkisi sağlamadığı belirtildi. Bu senetlerin sadece mal varlığına dayalı haklar tanıdığı ifade edildi.
Ayrıca 1927 yılından itibaren yeni kurucu intifa senedi verilmediği ve mevcut hakların yasal zemine uygun biçimde sınırlandırıldığı açıklandı.
1991 DEĞİŞİKLİĞİ İLE KÂR PAYI SINIRLANDIİş Bankası, 31 Mayıs 1991’de alınan Olağanüstü Genel Kurul kararıyla kurucu intifa senedi sahiplerinin kâr payı hakkının ödenmiş sermayenin 250 bin TL'lik bölümüyle sınırlandığını hatırlattı. Bu kararın resmi olarak tescil edildiği ve o tarihten itibaren yapılan tüm kâr dağıtımlarının yasal çerçevede gerçekleştirildiği ifade edildi.
TÜM DAVALAR BANKA LEHİNE SONUÇLANDIAçıklamada, kurucu intifa senedi sahiplerinin açtığı davaların bugüne kadar tamamının İş Bankası lehine sonuçlandığı, yargı kararlarının usule ve yasaya uygun olduğu belirtildi. Hâlihazırda devam eden davalarda da aynı doğrultuda sonuçlar bekleniyor.
ATATÜRK’ÜN VASİYETİ DOĞRULTUSUNDA ÖDEMELER AKSAMADAN YAPILIYORİş Bankası, Atatürk’ün vasiyetine bağlı kalarak, Atatürk hisselerine düşen temettülerin Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na eksiksiz ve zamanında ödendiğini belirtti. Bu sürecin tümüyle ilgili mevzuat çerçevesinde ve yetkili kurumların gözetiminde yürütüldüğü vurgulandı.
Sulh Hukuk Mahkemeleri’nde açılan “vasiyetin ihlali” davalarının da kesin şekilde reddedildiği kamuoyuyla paylaşıldı.
İTİBAR ZEDELEME AMAÇLI PAYLAŞIMLARA KARŞI UYARI VE HUKUKİ TAKİPBankadan yapılan açıklamada, sermaye piyasası ve bankacılık mevzuatına aykırı şekilde kamuoyunu yanıltmaya yönelik iddiaların, yatırımcıları manipüle etme riski taşıdığı belirtildi. Bu tür paylaşımların işletmenin itibarına zarar verme amacı taşıdığı ifade edilerek, ilgili kişilere karşı tüm yasal hakların kullanılacağı duyuruldu.
İş Bankası, faaliyetlerini hukuka, etik değerlere ve kamu yararına uygun şekilde sürdüren köklü bir kurum olduğunu belirterek, spekülatif iddialara karşı kamuoyunun dikkatli olmasını istedi.