Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde New York’ta bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) özel açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji alanındaki vizyonunu ve geleceğe yönelik yatırımlarını detaylandırarak önemli bilgiler paylaştı.
SAKARYA GAZ SAHASINDAKİ KEŞİFBakan Bayraktar, Sakarya gaz sahasında Cumhuriyet tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaptıklarını ifade etti. "Şu anda oradan üretimimiz devam ediyor. Üretimimizi artırarak devam ediyoruz. İlk etapta 10 milyon metreküplük üretime inşallah birkaç ay içerisinde çıkmış olacağız. Bu sayede de 4 milyon üzerinde hanenin doğal gazını kendimiz karşılıyor olacağız." dedi.
HOUSTON'DA ÖNEMLİ ANLAŞMABayraktar, geçtiğimiz hafta Houston'da uzun dönemli bir sıvılaştırılmış doğal gaz anlaşmasına imza attıklarını belirterek, "Bu anlaşma ile Türkiye'ye yıllık yaklaşık 1,6 milyar metreküp gaz getirilecek." şeklinde konuştu. Ayrıca, BM haftasında çeşitli ikili görüşmeler ve yatırım konferansları yürüttüklerini vurguladı.
YENİLENEBİLİR ENERJİ VE YATIRIM FIRSATLARITürkiye'nin yenilenebilir enerjiye verdiği öneme de değinen Bayraktar, "Enerjide üç önemli konuyla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'nin enerji piyasası büyüyen bir piyasa ve yatırımcılar bu büyümeyi çok önemsiyor." ifadesini kullandı. Bayraktar, her yıl 5 bin megavat yeni güneş ve rüzgar enerjisi devreye almak istediklerini belirtti.
NÜKLEER ENERJİ YATIRIMLARIBakan Bayraktar, Türkiye'nin nükleer enerji programına da vurgu yaparak, "2050 yılına kadar 20 bin megavat güce ulaşmayı hedefliyoruz." dedi. Bu alanda hem büyük ölçekli santraller hem de küçük modüler reaktörlerde yatırım fırsatlarının mevcut olduğunu aktardı.
SOMALİ'YE SİSMİK ARAŞTIRMA GÖNDERİMİBakan Bayraktar, Türkiye'nin doğal kaynak arayışlarının farklı coğrafyalarda devam ettiğini belirtti. "Oruç Reis sismik gemimizi birkaç gün içerisinde Somali'ye uğurlayacağız. Burada üç offshore sahasında lisans almış durumdayız." dedi.
Bakan Bayraktar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasını "tarihi" olarak nitelendirerek, "Bu konuşma, Türkiye'nin uluslararası arenadaki yerini güçlendirecek." ifadesini kullandı. Ayrıca, Türkiye'nin ekonomik programına olan ilginin arttığını ve somut projelerle dış finansmanın ülkeye geleceğine inandığını belirtti.