Emekli bayram ikramiyesinin yükseltilmesine yönelik düzenlemeleri içeren Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlandı. Teklifin ilk dört maddesi yapılan oylama sonucunda kabul edildi.
KABUL EDİLEN MADDELER NELERİ İÇERİYOR?Kabul edilen ilk dört madde, çeşitli düzenlemeleri kapsıyor:
EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 4 BİN LİRA OLACAKTeklifin en çok merak edilen maddelerinden biri olan emekli bayram ikramiyesinin 4 bin liraya yükseltilmesi düzenlemesi de kabul edilen maddeler arasında yer alıyor.
OLİMPİK SPORCULARA DESTEK ARTIYORTeklifle birlikte Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılıyor. Buna göre, Gençlik ve Spor Bakanlığı her yaz ve kış olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunlarına hazırlanmak üzere 8 bin sporcu yetiştirecek.
SPORCULARA BESLENME, BARINMA VE YOL YARDIMIYetiştirilecek bu sporcuların sportif amaçlı beslenme, barınma ve yol giderleri Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılanacak.
SPORCULARA AYLIK HARÇLIK ÖDENECEKAyrıca, bu sporculara asgari ücretin net tutarını geçmemek üzere yaş grupları, spor dalı farklılıkları ve kişisel giderler gibi faktörler dikkate alınarak aylık harçlık ödenecek.
ŞAMPİYON SPORCULARA DAHA FAZLA HARÇLIKBir önceki olimpiyat, paralimpik ve deaflimpik oyunları ile dünya şampiyonasında ilk üç dereceye giren sporcuların harçlık miktarı, asgari ücretin net tutarının iki katına kadar artırılabilecek. Bu giderler, yıllık bütçenin ilgili tertibinden karşılanacak. Yapılacak ödemelerden damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesinti yapılmayacak ve bu ödemeler haczedilemeyecek. Bu düzenlemelerin detayları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın görüşü alınarak Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİKLERSerbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda da değişiklikler yapıldı. Buna göre, oda ve birlik genel kurul toplantılarının ilan usulleri yeniden düzenlendi. Ayrıca, meslek ruhsatnamesini başkasına kullandıran veya başka meslek mensuplarının adını kullanarak beyanname düzenleyenlere meslekten çıkarma cezası verilecek. Disiplin cezaları, kesinleşmesinin ardından uygulanacak.
TBMM'DE OTURUMA ARA VERİLDİTBMM Başkanvekili Celal Adan, teklifin 4. maddesinin kabul edilmesinin ardından birleşime ara verdi. Komisyonun yerinde olmaması üzerine birleşim saat 14:00'te yeniden toplanmak üzere kapatıldı. Teklifin diğer maddelerinin görüşülmesine ilerleyen saatlerde devam edilecek.