Adana, Mersin ve Hatay illerinde yaşanan don olayları, bölgedeki tarım ürünlerine büyük zarar verdi. Tarladan sofraya uzanan geniş bir yelpazede etkili olan bu don, narenciye, şeftali, patates ve biber gibi temel gıda maddelerini vurdu. Çukurova bölgesinde yaşanan bu doğal afetin hasar tespit çalışmaları sürerken, bölgedeki çiftçiler büyük zorluklar ile karşı karşıya kaldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaşanan don olayının çiftçiyi zor durumda bıraktığını belirtti. Doğan, “4 gün süren don olayının soğuk etkisi oldukça fazlaydı. Çiftçimiz bahçelerinde ve seralarında bütün imkanlarını kullandı ama çözüm bulamadı” dedi.
“Çukurova'da 4 gün süren don çiftçiyi zora soktu”Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Bu don 25 Şubat’ta bitti. Don 4 gün sürdü ama soğuk etkisi fazlaydı. Çiftçimiz bahçelerinde, seralarında bütün imkanlarını kullandı ama çözüm bulamadı. Ziraat Bankası 0 faiz ile diyor ama bunun daha çok hibe yoluyla çiftçiye verilmesini bekliyoruz. Çünkü Çukurova’nın tamamında 4 gün boyunca don yaşadık” diye ifade etti.
Mehmet Akın Doğan, Çukurova bölgesinin afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: “TARSİM (Tarım Sigortaları Havuzu) tarım ürünlerini 1 Mart’tan sonra kapsama alıyor ama patates Aralık ayında ekildiği için TARSİM bunu kapsama içerisine almıyor. TARSİM görevini yapsa çiftçimiz tamamı TARSİM yaptırır. Çukurova’nın tamamının afet bölgesi kapsamına alınmalı. Hükümet tarafından 0 faizli 2 yıl borçların ertelenmesi bekliyoruz.”