DEVA Partisi Adana Milletvekili Sadullah Kısacık, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli yaşanan Büyük Deprem Afeti’nin yıl dönümü münasebetiyle bir anma mesajı yayınladı. Mesajında, 6 Şubat depremlerinde yitirilen canların, yaşanan dramların acısının asla unutulamayacağını belirten Kısacık, Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, alınacak önlemlerin zamana karşı bir bir yarış misali kararlılıkla sürüdürülmesi halinde deprem gibi doğa olaylarının afete dönüşmesinin önüne geçilebileceğini vurguladı:
“6 Şubat 2023’te yaşanan ve 11 ilimizi ve 13 milyon vatandaşımızı etkileyen depremlerin, 110 saniyede ortaya çıkan yıkım gücü nedeniyle binlerce vatandaşımız hayatını kaybetti, yaralandı, evinden, yurdundan ve sevdiklerinden oldu. Bir doğa olayının, etkileri ortaya çıktıkça bir afete, neticeleri itibariyle de felakete dönüşmesiyle hepimiz derin üzüntülere boğulduk. O günlere ve yaşanan zorluklara, acılara şahit bir depremzede olarak söylüyorum; yitirilen canların, yaşanan dramların acısı asla unutulamaz. Allah’tan böyle acıları tekrar yaşatmaması temennimle, 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet; yakınlarına başsağlığı ve tüm milletimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”
"Milletimiz, Birlik ve Beraberliğimizin Gücünü Bir Kez Daha Göstermiştir"Asrın felaketi karşısında milletimizin, deprem bölgesine yardım için canla ve başla verdiği mücadelenin önemine değinen Kısacık, “Milletimiz ülkemizi etkileyen tüm doğa olaylarında olduğu gibi asrın felaketi sayılan bu afette de depremzede vatandaşlarımızı yalnız bırakmamış, sahip olduğu ferasetle elinden gelen yardımı esirgemeden yapmıştır. Toplumumuz tüm kesimleriyle maddi manevi varını yoğunu ortaya koymuş, yaşadığımız zorluklar karşısında birlik ve beraberliğimizin gücünü, kardeşliğimizi bir kez daha göstermiştir”, sözleriyle milletimizin önemli bir toplumsal görevi yerine getirdiğini ifade etti.
Mesajında Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğu için dikkat çeken Kısacık, bilimsel tekniklere ve mevzuatlara uygun depreme dayanıklı güçlü binalar yapmanın, afetle mücadele konusunda kurumların önceden hazır olmasının ve toplumsal bilincin afetlere hazırlık sürecindeki öneminin altını çizdi: “Türkiye, jeolojik yapısı itibariyle, yıkım gücü yüksek depremlerin yaşandığı kuşakta yer alan bir ülkedir. Günü ve saati belli olmayan bu doğa olayına karşı her an hazır olmamız gerekmektedir. Bu sebeple insan hayatının odağında yer aldığı; kanun, tüzük ve yönetmeliklerin, bilimin ve tekniğin ön gördüğü standartlarda, depremlere dayanıklı, güçlü binalar yapmak, depreme karşı hazırlıklı olmak konusunda alacağımız en önemli önlemlerdendir. Afetlere müdahale ve arama kurtarma görevini üstlenen resmi ve sivil toplum kuruluşlarımızın, her an hazırlıklı ve hızlı müdahele etme kabiliyetine sahip olması, toplumumuzun her bir ferdinin deprem bilinci konusunda eğitimli olması gerekmektedir. Güçlü binalar, doğru yerleşim ve ani müdahale konusunda yeterliliğin aksaması halinde bir doğa olayının nasıl afete ve felakete dönüştüğüne ülke olarak binlerce canımızı kaybederek şahit olduk.”