Bilmeden domuz eti yemek haram mı? Bilmeden domuz eti tüketmenin dinen hükmü nedir?

Köfteci Yusuf'un şubelerinden bazılarında domuz eti  tespit edilmesi sonrası vatandaşlar "Bilmeden domuz eti yemek haram mı?" sorusunu Alo Fetva Hattı'na yöneltti. Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Uyanık, bilmeden domuz eti tüketmenin dinen hükmünü açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2024 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2024 10:27

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimleri sonucunda, Köfteci Yusuf'tan alınan numunelerde domuz eti tespit edilmesi sosyal medyada büyük bir infial yarattı. Vatandaşlar, özellikle dini hassasiyeti olan kişiler, "Bilmeden domuz eti yemek haram mı?" sorusunu Alo Fetva Hattı'na sormaya başladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Mersin Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Zeki Uyanık, bilmeden domuz eti yemenin dinen hükmünü değerlendirdi.

"Bilmeden Domuz Eti Yiyen Kişi Sorumlu Değildir"

Doç. Dr. Zeki Uyanık, domuz etinin İslam dininde kesin olarak yasaklandığını ve hem tüketilmesinin hem de ticaretinin haram olduğunu belirtti. Ancak, haramlık kavramının bilerek ve isteyerek yapılan bir eylemle alakalı olduğunu vurgulayan Uyanık, bilmeden domuz eti tüketen kişilerin sorumlu tutulamayacağını söyledi.

“Eğer bir kişi, kendisine farkında olmadan domuz eti sunulduysa ve bunu dana veya koyun eti sanarak yediyse, bu durumda kişi herhangi bir günaha girmez. Bilmeden tüketilen bir şeyden dolayı vebal söz konusu olmaz.” şeklinde açıklama yaptı.