Bakan Kacır: TÜBİTAK Fen Lisesi Modeli Anadolu’ya yaygınlaştırılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Fen Lisesi'nin yeni bir lise ekolü oluşturduğunu ve bu modelin Anadolu'da yaygınlaştırılacağını açıkladı. Öğrencilerin TÜBİTAK projelerine dahil olduğu sistem, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi'ne katkı sağlayacak.

Haber Giriş Tarihi: 17.02.2025 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.02.2025 10:32

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde eğitim faaliyetlerini sürdüren TÜBİTAK Fen Lisesi’ni ziyaret etti. Öğrenci yurdu ve kampüs inşaat alanında incelemelerde bulunan Kacır, TÜBİTAK ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle oluşturdukları yeni lise modelini Anadolu'ya yaygınlaştırmayı hedeflediklerini söyledi.

Kacır, Türkiye'nin Milli Teknoloji Hamlesi doğrultusunda, bilim insanları, mühendisler ve teknoloji girişimcileri yetiştirmeyi amaçlayan bu eğitim modelinin ülke geneline yaygınlaştırılacağını vurguladı.

ÖĞRENCİLER ÖZEL SEÇİM SÜRECİYLE OKULA KABUL EDİLİYOR

TÜBİTAK Fen Lisesi’ne öğrenci kabul sürecine değinen Kacır, doğrudan lise giriş sınavıyla öğrenci alınmadığını belirterek şunları söyledi:

"Lise giriş sınavında ilk yüzde 1'lik dilime giren öğrenciler, TÜBİTAK’ın bilim sınavına davet ediliyor. Bu sınavı başarıyla geçen 90 öğrenci, okula kabul ediliyor."

Öğrencilerin tamamının yatılı olarak eğitim aldığı okulda, modern yurt binaları ve ek eğitim alanları inşa ediliyor. Bakan Kacır, yeni yurt binalarının yaz aylarında tamamlanacağını ve öğrencilerin en iyi imkanlarla eğitim alacağını söyledi.

ÖĞRENCİLER TÜBİTAK ARAŞTIRMALARINA DAHİL EDİLİYOR

TÜBİTAK Fen Lisesi'nin en önemli özelliklerinden biri, öğrencilerin bilimsel araştırmalara doğrudan katılabilmesi.

Kacır, okulun TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) kampüsünde yer almasının büyük bir avantaj sunduğunu belirterek, öğrencilerin TÜBİTAK projeleriyle birebir eşleştirildiğini söyledi.

"Henüz lise çağında olan öğrencilerimiz, TÜBİTAK tarafından yürütülen ve Türkiye'nin kritik bilimsel alanlarına katkı sağlayan projelere dahil oluyor." ifadelerini kullandı.

DİL EĞİTİMİ VE ULUSLARARASI YARIŞMALARA HAZIRLIK

TÜBİTAK Fen Lisesi’nde öğrenciler, ilk yıl yoğun bir yabancı dil eğitimi alıyor. İngilizce ve Almanca öğrenme imkanına sahip olan öğrenciler, uluslararası bilim olimpiyatlarına, proje yarışmalarına ve TEKNOFEST gibi etkinliklere hazırlanıyor.

Kacır, Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir parçası olan öğrencileri desteklemeye devam edeceklerini ve onların dünya çapında başarılar elde etmesini hedeflediklerini vurguladı.

FEN LİSESİ MODELİ ANADOLU’YA YAYILIYOR

Bakan Kacır, TÜBİTAK Fen Lisesi ile oluşturdukları yeni eğitim ekolünü Anadolu’ya yaygınlaştırmayı planladıklarını belirtti.

"Bu modeli Türkiye'nin dört bir yanına taşımak istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığımız ile iş birliği yaparak, Anadolu’daki fen liselerini TÜBİTAK desteğiyle benzer bir eğitim sistemine dahil etmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Kacır, bu girişimin Türkiye'nin beşeri sermayesine büyük katkı sunacağını ve öğrencilerin nitelikli bilimsel araştırmalarla geleceğin bilim insanları olarak yetişeceğini söyledi.

TÜRKİYE YÜZYILI İÇİN BİLİMSEL EĞİTİM HAMLESİ

TÜBİTAK Fen Lisesi’nin, Türkiye'nin bilim ve teknoloji alanında ilerlemesine önemli katkılar sağlayacağını belirten Bakan Kacır, geleceğin bilim insanlarının buradan yetişeceğine inandığını söyledi.

"Bu okul, Türkiye Yüzyılı hedeflerine hizmet eden bir eğitim modeli olarak ülkemizin bilim ve teknoloji alanında söz sahibi olmasını sağlayacak." ifadelerini kullandı.