Ankara - Sivas yüksek hızlı tren hattı 28 Nisan'da açılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının 28 Nisan'da hizmete gireceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 13.04.2023 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.04.2023 14:40
ilkhaber-gazetesi.com

EMRE EKİCİ– Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Adil Karaismailoğlu, Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattının 28 Nisan'da hizmete gireceğini açıkladı.

Ankara-Sivas arasındaki demiryolu mesafesini 603 km'den 405 km'ye düşürecek olan hatta trenler saatte 250 km hızla çalışacak. Ankara'dan Sivas'a yolculuk süresi 2 saate, Ankara'dan Yozgat'a ise 1 saate inecek.

Yozgat'ın yanı sıra Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Sorgun, Akdağmadeni ve Yıldızeli'nde de ara istasyonlar bulunuyor. Yüksek hızlı tren hattı Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerinde yaşayan 1,4 milyon kişiye hizmet verecek.

Zorlu arazilerden geçen projenin inşaat mühendisliği çalışmaları kapsamında, en uzunu Akdağmadeni'ndeki 5,12 km'lik tünel olmak üzere toplam 66 km uzunluğunda 49 tünel inşa edildi. Yüksek hızlı tren hattında ayrıca toplam uzunluğu 27,2 km olan 49 viyadük bulunmaktadır. En uzun viyadük Çerikli-Kırıkkale'de 2,22 km uzunluğundayken, en yüksek viyadük Elmadağ'da 89 m yüksekliğinde ayaklara sahiptir.

Karaismailoğlu ayrıca Ankara - Sivas projesinin Türkiye'de ilk kez bir yüksek hızlı tren hattında yerli üretim ray kullanıldığını ve ray döşeme sırasında toplam 1676 km ray döşendiğini söyledi.

Karaismailoğlu, "Ankara - Sivas yüksek hızlı tren hattı, ulusumuzun dört gözle beklediği büyük projelerden biridir" dedi. "Edirne'den Kars'a uzanan doğu-batı yüksek hızlı demiryolu koridorunun önemli bir parçası olacak."