Aksungur: Her orta hasarlı bina yıkılacak anlamına gelmez

İnşaat Mühendisleri Adana Şube Başkanı (İMO) Başkanı Hasan Aksungur, depremden sonra binaların durumlarını değerlendirerek,  “Her orta hasarlı bina yıkılacak anlamına gelmez. Türkiye Bina Yönetmeliğinin 15. bölümünde açıklanan 30 sayfalık mevzuat var. Ne yapılacağı  belli önce performans analizi yapılmalı” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 16:44
Haber Güncellenme Tarihi: 26.07.2023 16:44
ilkhaber-gazetesi.com

Bayram BULUT

ADANA (İLKHABER)-İnşaat Mühendisleri Adana Şube Başkanı (İMO) Başkanı Hasan Aksungur, depremden sonra binaların durumlarını değerlendirerek,  “Her orta hasarlı bina yıkılacak anlamına gelmez. Türkiye Bina Yönetmeliğinin 15. bölümünde açıklanan 30 sayfalık mevzuat var. Ne yapılacağı  belli önce performans analizi yapılmalı” dedi.

 Başkan Hasan Aksungur, ağır hasarlıların hepsinde yıkım kararı olduğun anlattı.  Binaların, belli bir düzen içerisinde  çevreye zarar vermeyecek şekilde yıkılmalı. 6 Şubat depreminin ardından 5 ay geçmesine rağmen orta hasarlı binaların akıbeti ne olacak, ne olmayacak belirsizlik devam ediyor. Çevre şehircilik ve iklim değişikliği bakanı geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada ağır hasarlı ve orta hasarlı binalara yönelik yerinde dönüşüm gibi bir takım kolaylıklardan bahsetti ama  bu bir  demeç düzeyindeydi. Yazılı bir karar alınmadı sanıyorum. Deprem olsun olmasın, ağır ve orta hasarlı binalar her zaman risk teşkil etmektedir. Türkiye’de kendiliğinden yıkılan bir dolu apartman var. Depremde ağır hasarlı binalar dengesini kaybetmiş binalardır. Statiğini kaybetmiş binalara sinek konsa yıkılırlar. Onun için ağır hasarlı binaların acilen ve güvenlik bir şekilde yıkılması gerekli” diye konuştu..

Orta hasarlı binalar konusuna değinen Başkan Aksungur, “Orta hasarlı binaların durumunda ise yerel ve ya genel yetkililerin vereceği kararlarla ya da önerecekleri yol haritasıyla ortaya çıkacak bir durum olacak.  Her orta hasarlı bina yıkılacak anlamına gelmez. Türkiye  bina yönetmeliğinin 15. Bölümünde açıklanan 30 sayfalık mevzuat var. Ne yapılacağı  belli önce performans analizi yapılmalı.  Bunda da 3 durum ortaya çıkar biri sınırlı hasar. 2 kontrollü hasar. 3 göçme durumu. Göçme durumu demek binanın dengesinin kaybedilmiş ve yıkılması anlamını taşır. Ama sınırlı ve kontrollü hasarda güçlendirme projelendirmesi yapılabilir” şeklinde konuştu.

Orta hasarlı binaların durumlarının tespit yapıldıktan sonra eğer yapım maliyetinin toplamda bina değerinin yüzde 40- yüzde 50’sine tekamül ediyorsa yıkılması gerektiğini işaret eden Başkan Aksungur, “Bunlar maliyet unsurudur sonuçta. Toplam maliyetlerinin yüzde  40-50’sine tekamül ediyorsa bunu yapmanın bir anlamı kalmıyor. Yıkıp yenisini yapmak gerekir. Mevcut sistem bu şekilde işliyor. Deprem olmasına gerek olmadan Afet Riskli Binaların Yenilenmesi Yasasına göre bina incelenir, durumu bugün ki yönetmeliklere denk gelmiyorsa yıkım kararı alınır ve değerlendirilebilir. Deprem olmasa da bu çağdaş bir yaklaşımdır” ifadelerini kullandı.