Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Hizmetler Başvuru Rehberi'ni yayınladı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların sosyal hizmetlere ve sosyal yardımlara hızlı ve doğru bir şekilde ulaşabilmesi için kapsamlı bir "Hizmetler Başvuru Rehberi" hazırladı.

Haber Giriş Tarihi: 09.07.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 11:45

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, vatandaşların sosyal hizmetlere ve sosyal yardımlara hızlı ve doğru bir şekilde ulaşabilmeleri için “Hizmetler Başvuru Rehberi” hazırladı. Rehberde, aile ve toplum hizmetlerinden çocuk hizmetlerine, sosyal yardımlardan engelli yaşlı hizmetlerine kadar pek çok konuda başvuru süreçleri ve yürütülen çalışmalar kapsamlı olarak anlatıldı.

HİZMETLERE KOLAY ERİŞİM

Bakanlık tarafından hazırlanan rehberde, “Aile ve Toplumu Güçlendirici Hizmetler” “Çocuk Hizmetleri” “Kadının Statüsünün Korunmasına Yönelik Hizmetler”, “Engellilere Yönelik Hizmetler”, “Yaşlılara Yönelik Hizmetler”, “Şehit Yakınlarına, Gazi ve Gazi Yakınlarına Yönelik Hizmetler”, “Sosyal Yardımlar”, “Yurt Dışı Hizmetleri”, “Çağrı Merkezleri”, “Bakanlığa Yapılacak Bağışlar ve Yardımlar” ve “Kuruluşlarda Gerçekleştirilen Hizmetler” olmak üzere 11 başlık altında tüm hizmetler detaylı bir şekilde ele alınıyor.

HİZMETLER BAŞLIKLARINA GÖRE DÜZENLENDİ

Rehberde, her bir hizmet başlığı altında; hizmetin kapsamı, başvuru esasları, hizmetten faydalanabilecek kişiler, başvuru birimleri ve başvuru için gerekli belgeler gibi bilgiler yer alıyor. Bu sayede vatandaşlar ihtiyaç duydukları hizmete ilişkin tüm bilgilere kolayca ulaşabiliyor.

AİLE VE ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMETLER

Huzurlu ve güçlü bir Türkiye için ailelere yönelik sosyal politikaları ve sosyal hizmetleri geliştiren Bakanlık, rehberde aileye yönelik eğitim programı, aile danışmanlık hizmeti, evlenecek gençlerin desteklenmesi, afet ve acil durumlarda psikososyal destek hizmeti ve bağımlılıkla mücadele faaliyetlerine yer verdi. Ayrıca, çocuklara yönelik hizmetler de aile odaklı bir anlayışla ele alınarak aile odaklı çocuk hizmetleri, koruma ve bakım hizmetleri, gündüz bakım hizmetleri, koruyucu ve önleyici hizmetler, koruma altında yetişen gençlerin istihdamı ve çocuklara yönelik diğer hizmetler hakkında detaylı bilgiler sunuluyor.

KADINLARA YÖNELİK HİZMETLER

Bakanlığın rehberinde, şiddete maruz kalan ya da kalma tehlikesi bulunan kadınlara yönelik danışmanlık, rehberlik, yönlendirme, izleme hizmeti; şiddete uğrayan kadınların şiddetten korunması ve güçlendirilmesi hizmeti ve kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılımlarını artırıcı hizmetler de yer alıyor.

ENGELLİ VE YAŞLILARA YÖNELİK HİZMETLER

Engelli ve yaşlıların bakım ve diğer hizmetlerin de ele alındığı rehberde, sosyal yardımlar konusunda ise aile yardımları, barınma-gıda yardımları, engelli ve yaşlı yardımları, sağlık yardımları, eğitim yardımları ve proje destekleri hakkında bilgiler sunuluyor.

ŞEHİT YAKINI, GAZİ VE GAZİ YAKINLARINA YÖNELİK HİZMETLER

Şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarına yönelik yapılan çalışmalara da yer verilen rehberde, istihdam, ücretsiz seyahat ve şehitlerin isimlerinin verilmesine dair pek çok soru cevap buluyor.

DİĞER HİZMETLER

Öte yandan Bakanlığa bağışların ve yardımların nasıl yapılacağı, yurt dışındaki yaşayan vatandaşların sorunlarının çözüme kavuşturulabilmesi için bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti, uluslararası sosyal hizmet vaka çalışmaları da rehberde yer alan diğer hizmetler arasında.

Bakanlığın hazırlamış olduğu rehbere internet adresinden ulaşılabiliyor.