Adana Emekli Güç Birliği Platformu, toplumsal sorunlara dikkat çekmek amacıyla İnönü Parkı'nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklama, platform üyesi Ömer Uz tarafından okundu. Uz, açıklamasında, emeklilerin yaşadığı zorluklara, sosyal taleplerine dikkat çekerek, devletin emekli aylığı bağlama oranlarını düşürmesinin ve sağlık hizmetlerine erişimdeki engellerin, emekliler üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu ifade etti.
Adana Emekli Güç Birliği Platformu Üyesi Ömer Uz, “Bizler, 30 yıl fiili çalışıp, bu ülkede üretim yaptık. Ülke ekonomisinin kalkınmasına, ülkemizin zenginleşmesine emek harcadık. Çalışırken, emekli olduğumuzda alacağımız Emekli aylığımızın karşılığını devlete prim olarak ödedik. 2008 yılına dek, emekli aylık bağlanma oranı%70 civarında iken çıkardıkları yasa ile bir anda aylık bağlama oranlarımızı kademeli düşürerek karşılığını çalışırken ödediğimiz kazanılmış haklarımızı gasp ettiler. Bugün emekli aylık bağlama oranı %30 civarındadır. Böylece emeklilere bağlanacak aylık miktarını da düşürdüler” diye ifade etti.
Ömer Uz açıklamasını okurken emekli vatandaşların taleplerini dile getirerek şu şekilde sıraladı:
"Emekli olarak insanca yaşayabileceğimiz aylığı istiyoruz. Vergi de adalet istiyoruz. Emekli aylık bağlama oranlarının tekrar %70 olmasını, intibak yasasının acilen çıkarılmasını istiyoruz. Emeklinin ücretsiz ve güvenli olarak sağlık hizmetlerine erişebilmesi acil sağlanmalıdır. Emekli örgütlerinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. “Memur emeklilerine yapılan %11,54'lük zam yetersiz”Uz, emekli örgütlerinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgularken, memur emeklilerine yapılan zam oranının yetersiz olduğunu belirtti. “Memur Emeklilerinin aylığına, sendikalarının kabul etmesi ile %11,54 oranında yapılan zam oranı memur emeklileri tarafından kabul edilecek bir oran değildir. Değerli dostlar, ayrıca 4.500.000 Emekli aylığından faydalanan dul ve yetim var. Bunların maaşı 3.300 ile 6.700 TL arasıdır. İhtiyaca göre bu grubun maaşı mutlaka yeniden düzenlenmelidir.”
Toplu pazarlık hakkı ve sendika üyeliklerinin engellenmesine karşı çıkan Uz şunları söyledi:“Toplu pazarlık hakkı elde etmek için Sendika üyelikleri engellenen, sendikaya üye olanın kolayca iş akdinin fes edildiği, emekçinin bu kadar yoksun bırakıldığı sömürü düzeninde, bütün çalışanların içinde asgari ücretlinin oranı %70’lere dayandı. Yani ülkede çalışanların %70 i asgari yaşama mahkum edildi. Açlık sınırı 23.000 TL, asgari ücret 22.104 TL dir. Dört kişilik bir ailenin insanca yaşayabilmesi için 4 kişinin asgari ücretli çalışması gerek. Bu kabul edilemez.”
“Hekimlerimizin yanındayız”Ömer Uz, “Yıllarca sağlığı ticarileştirip, sağlığa kolay ulaşımımızı engelleyen, sadece parası olanın sağlık hizmetlerine ulaşabildiği, katılım paylarını artırarak, bizlerin sağlığı ile oynayan iktidara rağmen her zaman yanımızda olan, biz Emekliler için sağlık hizmeti vermeye çalışan Aile Hekimlerimizin çalışma koşullarını daha da zorlaştıracak uygulamaları reddediyor, Hekimlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” şeklinde konuştu.