Adana'da 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Gününde 80 bin fidan geleceğe nefes oldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile her yıl 11 Kasım’da kutlanan "Milli Ağaçlandırma Günü" kapsamında Adana’da bu yıl "Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes" sloganıyla büyük bir ağaçlandırma etkinliği gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.11.2024 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2024 15:01

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile her yıl 11 Kasım’da kutlanan "Milli Ağaçlandırma Günü" kapsamında Adana il genelinde büyük bir ağaçlandırma etkinliği gerçekleştirildi. Bu yıl "Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes" sloganıyla başlatılan etkinlikte, 16 farklı lokasyonda 56,3 hektar alanda toplam 80 bin fidan toprakla buluşturuldu. Etkinlik, Alpaslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Kampüsü’nde kent protokolü ve çok sayıda öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen 5 bin fidanın dikimiyle başladı.

Milli Ağaçlandırma Günü, çevre bilincini artırmak, doğayı koruma sorumluluğunu hatırlatmak ve ormanlık alanların genişletilmesi amacıyla önemli bir adım atılmasını sağlıyor. Adana Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, 11 Kasım 2019'dan bu yana Adana genelinde 471 bin 850 fidan dikildi. Bu yıl da il genelindeki 16 lokasyonda gerçekleştirilen ağaçlandırma faaliyetleriyle Adana'da ağaç sayısının artırılması hedefleniyor.

Ormanların, iklim değişikliğiyle mücadelede, toprak erozyonunun önlenmesinde ve biyoçeşitliliğin korunmasında kritik bir rol oynadığına dikkat çeken yetkililer, bu etkinliklerin her geçen yıl büyüyerek devam ettiğini belirttiler. "Geleceğe Nefes, İnsanlığa Nefes" sloganıyla yapılan bu anlamlı etkinlik, doğaya sahip çıkmak ve ekosistemi güçlendirmek için atılan önemli bir adım olarak kayda geçti.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, “İnsan sürekli doğayı egemenliği altına almaya çalışmıştır. İnsan ve doğa arasındaki mücadele, son yüz veya yüz elli yıl öncesine kadar bir dengede devam etmiştir. Ne zaman ki insanlık doğayı egemenliği altına almaya başladı işte o zaman davayı da kaybetmeye başladı. Endüstri devrimine kadar insanlığın bütün üretimi aslında fıtri olan yani eşyanın aslını bozmadan yapılan iş ve işlemlerdi. Sanayi devrimi ile birlikte eşyanın tabiatını değiştirmeye başladık ve plastik ürünler üretilmeye başladı. İşte o zaman doğa kirlenmeye başladı. Doğanın dengesini bozduk. Bunu da en çok tabii ki Batılı dostlarımız yaptı. Şimdi insanlık global olarak karbon salınımından iklim değişikliğine ve küresel ısınmadan bir sürü başka sıkıntıyla yüz yüze” diye ifade etti.

“Ülkemiz dünya skalasında orman varlığını net olarak arttıran ülkelerden birisi”

Köşger, “Ülkemizde son dönemlerde orman varlığımızı arttırmaya yönelik yoğunlaşan bir çaba var. Ülkemiz dünya skalasında orman varlığını net olarak arttıran ülkelerden birisi. Birinci Azerbaycan, ikinci Türkiye sanırım. Onun bir gayreti olarak 11.11 saat 11’de, yani bu on birler ikili ağacı sembolize etmesinden ilham alınarak Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Milli Ağaçlandırma Seferberliği başlatıldı. Bunu biz Adana’da bugün 80 bin ağacın dikimi ile gerçekleştiriyoruz. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitemizin kampüs alanında bu anlamda geçen yıl başlattığımız çalışmalar etkisini göstermeye başladı. Giderek burası da yeşil bir kampüs alanı olacak. Bilim ve teknolojiyi, doğayı kirletmeden, doğanın dengesini bozmadan ve orman varlığımızı da arttırarak yaptığımızı tüm dünyaya böylece Adana’dan göstermiş olacağız. Ben emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.