ABD, Türk F-16'ları için aviyonik yükseltmelere onay verdi

ABD hükümeti, Türkiye'nin Lockheed Martin F-16 savaş uçakları filosu için 259 milyon dolarlık bir aviyonik yükseltme paketine onay verdi.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2023 13:22
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2023 13:22
ilkhaber-gazetesi.com

AYDIN GÖKÇEOĞLU– Özel Haber

ADANA (İLKHABER) – ABD hükümeti, Türkiye'nin Lockheed Martin F-16 savaş uçakları filosu için 259 milyon dolarlık bir aviyonik yükseltme paketine onay verdi.

ABD Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı'na (DSCA) göre, potansiyel satış Ankara'nın F-16'larının Otomatik Yer Çarpışmasını Önleme Sistemi'ni içeren yazılım yükseltmeleri, bilgi dağıtımını iyileştirmek için donanım güncellemelerinin yanı sıra yedek parça, destek, eğitim, yayınlar ve yükseltmeyle ilgili diğer unsurları almasını sağlayabilir.

DSCA, "Önerilen bu satış, Türkiye'nin NATO ile birlikte çalışabilirliğini geliştirmeye ve Türkiye'nin mevcut F-16 uçaklarının uçuş güvenliğini sağlamaya yardımcı olarak ABD'nin dış politika ve ulusal güvenlik hedeflerini destekleyecektir". Ayrıca "Önerilen satış, Türkiye'nin mevcut ve gelecekteki tehditlere karşı koyma kabiliyetini geliştirecek ve anavatanını ve orada görev yapan ABD personelini savunmasına yardımcı olacaktır" diyor.

Türkiye ise ABD'yi önemli bir müttefik olarak görse de, savaş uçakları son yıllarda iki ülke için önemli bir anlaşmazlık noktası haline geldi. ABD'nin muhalefetine rağmen Rusya'dan S-400 karadan havaya füze sistemi alma konusundaki kararlılığımız, 2019'da Lockheed F-35 programından çıkarılmamıza neden olmuştu.

Türkiye ayrıca Rusya'nın 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma kararında da oyun bozucu rol oynamıştı. Finlandiya kısa süre önce savunma grubuna katılırken, Türkiye halen İsveç'in katılımını geciktirmeye devam ediyor.

Türkiye, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanımlanan Türkiye merkezli bir militan grup olan Kürdistan İşçi Partisi'ni destekledikleri gerekçesiyle iki ülkenin üyeliğine karşı çıktı.

Ankara'nın tutumu 40 adet F-16V'nin satışını geciktirdi ve bazı ABD'li politikacılar Türkiye hem Finlandiya hem de İsveç'in katılım protokollerini onaylayana kadar hiçbir satışın yapılamayacağı konusunda ısrar etti.

Cirium’un filo verilerine göre Türkiye'de halen 243 adet F-16C/D bulunmaktadır. Türkiye 79 örneği modernize etmeyi hedeflemekte. Modernizasyon işleminin yapılması için ise halen kongreden onay bekleniyor.