AB'den Türkiye'ye BRICS zirvesi eleştirisi: Rusya ile ilişkiler konusunda uyum bekliyoruz

AB, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin'in ev sahipliğinde düzenlenen BRICS zirvesine katılımını dolaylı olarak eleştirerek, Türkiye’ye Rusya ile ilişkiler konusunda uyarıda bulundu. AB, aday ülkelerden dış politikalarını AB değerleriyle uyumlu yürütmelerini beklediklerini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2024 13:57
Haber Güncellenme Tarihi: 24.10.2024 13:57

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın BRICS zirvesine katılması, Avrupa Birliği'nden (AB) tepki çekti. AB, Türkiye'nin Rusya ile ilişkilerinde daha dikkatli olmasını ve AB değerlerine uygun davranmasını istedi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in sözcüsü Peter Stano, Türkiye'nin BRICS zirvesine katılmasını dolaylı olarak eleştirerek, "AB'ye aday ülkelerin, BM Sözleşmesi'ni ihlal eden Rusya'yı uluslararası alanda mümkün olduğunca izole etme politikasıyla uyumlu hareket etmesini bekliyoruz" dedi. Stano, Türkiye'nin AB'ye katılım sürecinde ilerleme kaydetmek istiyorsa AB'nin tutum ve kararlarına uyum sağlaması gerektiğini vurguladı.

KREMLİN'DEN FARKLI BİR BAKIŞ

Rusya ise Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunda daha farklı bir yaklaşım sergiliyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Türkiye'nin NATO ve AB üyeliğinin BRICS üyeliği için bir engel olmadığını belirterek, BRICS'in katılımcılara herhangi bir şart koşmadığını söyledi.

NATO'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye'nin BRICS ile işbirliği yapmasının egemenlik hakkı olduğunu belirtti. Ancak Türkiye'nin NATO için çok önemli bir müttefik olduğunu da vurguladı.