24 Haziran Eren Bülbül anılıyor: 'İyi ki Varsın Eren'

Trabzon'un Maçka ilçesinde terörist saldırıda şehit düşen Eren Bülbül hala hafızalarda yer ediniyor. Peki Eren Bülbül kimdir? Ne zaman şehit oldu? İşte Eren Bülbül'ün hayatı...

Haber Giriş Tarihi: 24.06.2024 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 10:35

Maçka ilçesinde yaşayan ve 1 Ocak 2002 doğumlu olan Eren Bülbül, 11 Ağustos 2017 tarihinde henüz 15 yaşındayken teröristlerin saldırısında hayatını kaybetmiştir. Trabzon'un kırsalında gerçekleşen çatışmada, Türk güvenlik güçleri ile PKK militanları arasında yaşanan çatışma sırasında şehit düşmüştür.

Eren Bülbül'ün hayatı, Maçka'nın Köprüyanı mahallesinde, 13 çocuklu bir ailenin 10. çocuğu olarak başlamıştır. Eğitim hayatına Köprüyanı İlkokulu'nda başlayan Eren, daha sonra Çatak Ortaokulu'nda öğrenim görmüştür. Futbol yeteneği ve koşu performansıyla dikkat çeken Eren'in, ailesinin ve öğretmenlerinin ifadelerine göre, Türkiye'nin doğusunda askerlik yapma ve "şehit" olma isteği vardı.

Babasının vefatından sonra ailesine katkı sağlamak için bahçe işlerinde çalışan Eren, çevresi tarafından çalışkan ve dürüst bir genç olarak tanımlanmıştır. Maçka Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitimine devam ederken, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası sokağa çıkarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına destek vermiş ve ilçe meydanında nöbet tutmuştur.

Eren Bülbül'ün anısını yaşatmak için köyünde birçok tesis ve alan adına düzenlemeler yapılmıştır. Sosyal medyada da her yıl ölüm yıl dönümünde, "İyi ki varsın Eren" mesajları paylaşılmaktadır, onun hayatı ve vatan sevgisi Türkiye'nin hafızasında canlı tutulmaktadır.

Eren Bülbül nasıl öldürüldü?

Olay, Maçka'nın Vazelon Manastırı yakınlarında gerçekleşti. Eren Bülbül, o gün evlerine erzak taşıdığı sırada PKK mensupları tarafından pusuya düşürüldü.

Eren'in evine çalınan erzaklarla ilgili şikayet üzerine jandarma, bölgeyi tanıyan kişileri bulmak için mahalle muhtarından yardım istemiş, ancak muhtarın bu konuda yardımcı olacak birini bulamadığı bildirilmiştir. Jandarma, 10 Ağustos 2017'de Eren Bülbül'ü evden çıkmaya davet etmiş, ancak o gün fındık topladığı için hazır olmadığını belirtmiştir. Ertesi gün, 11 Ağustos 2017'de jandarma, Eren'i ve yanında bulunan güvenlik korucusu Ferhat Gedik'i göreve çağırmıştır.

Eren Bülbül, Ferhat Gedik ve polis memuru Namık Öztel ile birlikte inceleme yaparken, PKK militanları tarafından yapılan saldırıda ağır yaralandılar. Eren'in son sözleri, çevresindekileri korumaya yönelikti. Olay sırasında Ferhat Gedik'in vücudundan 41 kurşun çıkarılmış, Namık Öztel ise yaralı olarak kurtulmuştur. Ancak Eren Bülbül ile Ferhat Gedik, saldırı sonrası hastaneye kaldırıldıkları Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi'nde hayatlarını kaybetmişlerdir.

Eren Bülbül'ün cenazesi, 12 Ağustos 2017'de Maçka Merkez Camisi'nde düzenlenen törenle defnedilmiştir. Cenaze törenine dönemin Trabzon Valisi, milletvekilleri, belediye başkanları ve Trabzonspor'un bazı yöneticileri katılmıştır. Eren'in annesi Ayşe Bülbül, oğlunun olay yerine götürülmesindeki ihmali dile getirmiş ve adalet talep etmiştir.

Eren Bülbül'ün şehit oluşu Türkiye genelinde büyük bir üzüntüyle karşılanmış, adı birçok okul, park, kütüphane gibi tesislere verilmiş ve anısını yaşatmak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir.

İyi ki varsın Eren

Eren Bülbül'ün 24 Haziran 2017 günü, öldürülmesinden yaklaşık 1.5 ay önce Facebook üzerinden yaptığı ''Biride cikip demiyoki Eren iyiki varsın :( ''paylaşımı, öldürüldüğü günün akşamı Twitter'da trend oldu. Kendisini anmak için yaygın olarak kullanılan "İyi ki Varsın Eren" ifadesinde bu gönderiye atıf yapılmaktadır

Eren Bülbül'ün ölümünden iki gün sonra İstiklal Caddesi'nde Eren Bülbül için grafiti çalışması yapıldı  2017 yılında Eren Bülbül'ün giydiği kara lastikler, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gerede Meslek Yüksekokulu'ndaki Yaşayan Ayakkabı Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.