İbadetlerimiz için kilise yapılmalı

Tarihe ışık tutan eski Gazeteci ve Süryani Kadim Cemaati Mensubu Münir Kilimci’nin devletten bir isteği var:

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 12:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 12:35
ilkhaber-gazetesi.com

ÖZEL HABER

Adnan AVUKA

MARDİN(İLKHABER)- Münir Kilimci 1929 Mardin Gül mahallesinde dünyaya geldi. Çocukluğu ve gençliği Mardin Gül Mahallesi’nde geçti. Müslümanlar arasında kardeşçe yaşadı. 3 erkek, 3 kız  olmak üzere 6 kardeşe sahip Münir Kilimci. Baba Kilimci,  tarihi çarşılarda halı tüccarlığı yapmış, kilim alıp satmış. Kilimci soyadı da buradan geliyormuş.

Münir Kilimci ve merhum kardeşi Cebrail Kilimci 1960 yılında  ‘Yeni Mardin Gazete ve Matbaası’nı kurdular. Yeni Mardin Gazetesi Yazı işleri Müdürü Cevdet Öztürk, ardından da bu görevi Servet  İçinsel üstlenmişti. Bu tarihlerde Mardin’de  gazetecilik yapmak çok zordu. Çünkü  Mardin, aşiretlerin ve çok nüfuslu  ailelerin memleketiydi.  O dönemin valisi ise merhum  Bekir Suphi Aktan  idi. Vali  Aktan bekar geldiği Mardin’de evlenmiş, eşini de çok sevdiği Mardin’den seçmişti.

Münir Kilimci, basın hayatında unutamadığı anılarını şöyle dile getirdi:

“Yeni Mardin gazetesini çıkarmak için  çok büyük zorluklara göğüs geriyorduk. Teknoloji bugünkü gibi değildi. Ben o dönemde Cumhuriyet, Hürriyet, Tercüman, Hür Vatan ve Akşam gazetesi il temsilciliğini yapıyordum. 1962 yılında Mardin’de meydana gelen kasırga şehri silip süpürdü, ama bu kasırga olayında hiç kimse ölmedi. Yaralanmalar oldu, maddi hasar çok olmuştu. Aynı tarihlerde benim gibi muhabirlik yapan Cemal  Işınay, Bedii Mungan vardı. Fırtınada bazı arkadaşlarımız haberlerinde ölenlerin olduğunu yazdılar oysa ben ölen olmadığını belirttim. İkinci gün bölge Müdürlerimiz gelip Mardin’de neler olduğunu araştırıyorlar. Vali Bekir Suphi Aktan’ı ziyaret ettik . Vali bey kasırga fırtınasında ölen  olmadığını bildirdi. Bunun üzerine savcı 3 muhabiri ifade vermeye çağırdı. İfadelerimizi aldılar ve bölge müdürümüz bana hak vererek tebrik etti.

Vali Bey’i ziyaretimiz sırasında Meteoroloji Müdürü de Vali beyin odasında hazır bulunuyordu. O sırada Vali Bey Meteoroloji Müdürüne sormuştu.  ”Bu kasırga nasıl oldu?” diye. Vali Beyin bu sorusuna meteoroloji Müdürü, “Vali bey ben evde gece yatarken bir baktım üzerimizdeki evin çatısı  bile uçtu  ben de rüzgarın etkisinden uçmamak için kendimi sakladım” demesi üzerine ben de bir haber yaptım. ”Kasırga meteorolojiyi uçurttu” başlığı altında verdiğim haber Türkiye’de büyük yankı uyandırdı, günün haberi oldu. Vali bey  kasırgada ölüm haberi yapan arkadaşlara fırça çekerken bana çok teşekkür etti.

Hayat bu şekilde devam ederken 1964 yılında Mardin’den İstanbul’a yerleştim. 52 yıldır Türkiye’nin ilk modern ofset matbaasını kurduk ve bugün ülkemizin matbaacılıkta söz sahibi olduğu bir yatırım yaptık.

Kurucusu ve beş yıl başkanlığını yaptığım MAREV Vakfı şimdi çok zayıflamış durumda. Rahmetli  Vakıf Başkanı Avukat İbrahim Özlen gerçekten çok büyük gayretlerle çalışmış ve vakfa çok büyük faydası olmuştur. Vefatından sonra  hiç birimiz istenen, beklenen hizmeti yapamadık, çok zayıfladık. Şimdi temennim acilen vakfımızın  yeniden güçlenmesidir. Geniş çapta yeni yapılaşmaya ihtiyacı vardı, sadece çok paralı olanlardan değil, gerçek Mardin sevdalılarına bu kapı açılmalıdır.”

DEVLET SÜRYANİLERE KİLİSE AÇMALIDIR

Süryani kadim vatandaşı olan ve hayatı boyunca ülkesine ve bayrağına sadakatleri  ile  bilinen Süryani eski gazeteci  Münir Kilimci, ”Biz Süryani kadim vatandaşı olarak devletimize  sadakatlerimizle bilinen bir topluluğuz ve kimliğimizde de T.C. vatandaşı yazmaktadır. İstanbul’daki büyük ibadet yerlerimiz olmaması nedeniyle  kilise kiralıyoruz.  İbadet sıkıntısı çekiyoruz. Devletimizin bize ibadetlerimiz için kilise yapmasını istiyoruz, bu en tabi hakkımızdır.” diye konuştu.

AKLIM FİKRİM HEP MARDİN’DE

Münir Kilimci 1964 yılında Mardin’den ilk ayrılığının adeta bir ölüm ayrılığı olduğunu söyledi. Mardin’i ağlayarak terk eden Kilimci,  “Mardin’den ayrıldığımız zaman içim kan  ağladı, Çünkü bütün hayatımız gençliğimiz burada Gül Mahallesi’nde Gül Mahallesi’nin halkıyla geçti. Doğup, büyüdüğümüz bu yerden ayrılmak kolay değil. Şimdi ben her yıl  birkaç defa gelerek Mardin’i ziyaret ediyorum bu yıl ise terör nedeniyle  gelemedim. İnşallah bu terör belasından kurtulup yine sık sık Mardin’e gelip arkadaşlarımızla güzel sohbetler edeceğiz” Diye konuştu.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE MATBAACILIK KONUSUNU ANLATIRMISINIZ?....

Her türlü ambalaj işlerinde kullanılan kutuları yapan bir matbaaya sahip olan Kilimci, geçmişten günümüze matbaacılık sektörünü şöyle anlattı.

“Matbaa sektöründe yarım asırdan daha fazla  faaliyet gösteriyoruz. Kurduğumuz Resim Ofset Matbaası gerçekten büyük bir başarı ile yürütüyoruz. Ancak sizlerin de bildiği gibi son zamanlarda ülke genelinde işler iyiye gitmiyor. Matbaacılık sektöründe kazandırdığımız Kontrol panelli ofset baskı  makinesi, 4 ve 6 nokta kutu yapıştırma  makinası(Jagenberg) ve 50X70 varak yaldız makinesi,70X100 varak yaldız üniteli bobst kesim,  kesim makinası, kutu 90 derece döndürülebilen yapıştırma makinesi  olarak kısaca özetleyebilirim. Şu anda matbaamızda her türlü ambalaj işlerinde kullanılan ilaç kutusundan tutunuz, çikolata ambalaj kutularına kadar tüm işleri yapıyoruz. “

Başarısında eşinin de büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Kilimci, eşi Feride hanımın emeğini şöyle dile getirdi:

“Her erkeğin başarısında;  iyi ve kötü günde yanında bulunan eşinin,  çok büyük katkısı vardır. Bu başarıda eşinin çok büyük emeği vardır.  Çoğu zaman eve bile gidemediğimiz ve matbaada  yattığımızı hatırlıyorum. Ben 1957  yılında Feride hanım ile evlendim ve bana nur topu gibi üç erkek, üç kız,  toplam 6  çocuk verdi.  Yani kısaca her başarılı erkeğin arkasında mutlaka eşi olduğuna inanıyorum.”

ARSLAN’A TEŞEKKÜR

Mardin’den söz ederken; yıllardan bu yana Mardin için çalışan ve bir Mardin Sevdalısı olan Halil Arslan’ı anmadan geçemeyeceğini belirten Münir Kilimci, “Halil Arslan yıllardan beri Mardin için çalışan bir Mardin Sevdalısıdır. Yıllardır çıkardığı Güney Hakimiyet Gazetesi ile Mardin Sevdalılarını buluşturmuş, buluşturmaya da devam etmektedir. Zarar etme pahasına da olsa bu gazeteyi yıllardır çıkarmayı sürdürmektedir. Tek amacı Mardin’e, Mardin insanına, dünyadaki tüm Mardinlilere hizmet etmek, onları buluşturmak, Mardin kültürünü devam ettirmek, Mardin sevdalılarını buluşturmaktır. Onu, bu ulvi görevi özveriyle yaptığı için kutluyor, bir Mardinli olarak teşekkür ediyorum.” dedi.