Depremde yıkılan binanın müteahhidi Hasan Alpargün’e 62 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 865 yıl hapis cezası verildi

Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan Adana'daki Alpargün Apartmanı müteahhidi Hasan Alpargün, 62 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2024 14:49
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2024 14:49

Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremde yıkılan ve 96 kişinin hayatını kaybettiği apartmanın müteahhidi Hasan Alpargün'ün yargılanmasına, Adana 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 

Hasan Alpargün cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katılırken, avukatlar ve hayatını kaybeden 96 kişinin yakını müştekiler duruşma salonunda hazır bulundu. Sanık Hasan Alpargün, yapılan duruşma sonunda "olası kastla birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan 62 kez müebbet ve 865 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Karar, Türkiye için emsal teşkil eden bir yargı süreci olarak değerlendirildi. Duruşma sonrasında Adana Yeni Adliye önünde yapılan basın açıklamasında  Avukat Baran Taygun Metin, kararın, özellikle kadına ve çocuğa yönelik suçlar nedeniyle nitelikli hallerden verilmiş olması açısından önem taşıdığına dikkat çekerek, "Bu karar, Türkiye'de bundan sonraki hiçbir binanın müteahhidinin cezasız kalmamasını sağlayacaktır" dedi.

Av. Metin, “Türkiye için emsal bir karar çıktığını düşünüyoruz”

Avukat Baran Taygun Metin, “Türkiye için emsal bir karar çıktığını düşünüyoruz. Mahkeme  heyeti tarafından verilen açıklanan karar, suçun kadına ve çocuğa yönelik olması bakımından 'nitelikli halden' toplamda 62 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 865 yıl hapis cezası olarak açıklandı.  Bu binada 97 kişi var ve 96 kişi hayatını kaybetti. Hayatta kalan 1 kişi için de heyet öldürmeye teşebbüsten 15 yıl hapis cezası verdi. Hiçbir indirim uygulamadı. Bunun muazzam bir karar olduğunu düşünüyoruz. Kararın, Türkiye için emsal bir karar oluşturduğunu düşünüyoruz." dedi.

Ekinci, “Bu karar Türkiye'de bundan sonraki hiçbir binanın müteahhidinin cezasız kalmamasını sağlayacaktır”

Avukat Beşir Ekinci de şunları kaydetti:

“20 aydır adalet için her duruşma öncesi buradayız. Yine bu duruşma öncesi geldik. Duruşmaya güzel bir sonuç alacağımız umuduyla gelmiştik. Ve nihayet o güzel sonucu aldık. Sadece bugün için değil bundan sonra da çocuklarımız için torunlarımız için hiçbir kusur, hiçbir binanın yıkımı, hiçbir kabahat kabahatın kalmayacağını gösterdi bu yargılama bize. Sanık toplamda 34 kez  ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, üzerine 850 yıla  yakın bir hapis cezası ve yaralamadan 15 yıla yakın bir hapis cezası aldı. Emsal nitelikli bir karar. Bu karar şehitlerimizi, yakınlarımızı geri getirmeyecek belki ama biz hayatta kalanlar olarak onlar için elimizden geleni sonuna kadar yaptık. Onların ödediği bu bedel bizim torunlarımızın güven içerisinde yaşayacağını sağladı. Hiçbir kusur cezasız kalmayacak. Bundan sonraki adalet mücadelemizde diğer apartmanlardaki adalet ailelerine destek vermekle geçecek. Bu karar tekrar dediğim gibi sadece bugün için değil Türkiye'de bundan sonraki hiçbir binanın müteahhidinin cezasız kalmamasını sağlayacaktır. İçimize bir nebze olsun su serpti, bir nebze olsun rahat uyumumuzu sağladı. Bu kararın bedelini ağır ödedik. Ama torunlarımız, çocuklarımız, evlerinde güven içinde kalabilirler artık.”