'Seyhan ve Ceyhan Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi' ile 6 ilin doğal kaynakları korunacak

Orman Genel Müdürlüğü ile Fransız Kalkınma Ajansı arasında yapılan “Seyhan ve Ceyhan Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi” anlaşması ile 6 ilin doğal kaynakları korunacak. Seyhan ve Ceyhan nehirleri havzalarının doğal yapısının bozulmasının önlenmesi, sel, orman yangınları gibi doğal afetlere karşı risklerin azaltılması ve aynı zamanda halkın gelir kaynaklarının artırılması amaçlanan anlaşmaya göre, projeye fizibilite raporu hazırlanması konusunda da danışmanlık hizmeti alınacak.

Haber Giriş Tarihi: 07.11.2024 10:43
Haber Güncellenme Tarihi: 07.11.2024 10:43

Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile Fransız Kalkınma Ajansı (AFD-Agence Française De Developpement) arasında Seyhan ve Ceyhan Nehirleri Havzalarının desteklenmesi amacıyla "Seyhan ve Ceyhan Entegre Havza Rehabilitasyon Projesi" anlaşması yapıldı.

Projenin temel hedeflerinin, "Doğal kaynakların bozulumunun önlenmesi, sel, heyelan, çığ ve orman yangınları gibi doğal afetlerle ilişkili risklerin azaltılması, mikrohavzaların üst kısmında yaşayan bölge halkının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve gelir kaynaklarının artırılması" olduğu belirtildi.

Seyhan ve Ceyhan Havzalarındaki Niğde, Kayseri, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Sivas illerine bağlı toplam 43 ilçede yaklaşık 4 milyon 150 bin hektarı kapsayan proje konusunda, "Fizibilite Raporu Hazırlanması Danışmanlık Hizmeti Alımı" yapılacağı ifade edildi.

Projenin, Seyhan ve Ceyhan Havzalarında hedeflenen alanlarda yerel ekonominin ve kırsal gelirin artırılmasına katkıda bulunacağını belirten Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Proje ile aynı zamanda doğal afetlerle ilişkili risklerin azaltılmasına, iklim değişikliğine uyum ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına, doğal kaynakların bozulmasının önlenmesine ve biyolojik çeşitliliğin korunmasına katkıda bulunulacak" dedi.

Projenin tahmini bütçesi 150.000.000 avro ile 250.000.000 avro arasında

Projenin, deprem sonrası yeniden yapılanma bağlamında entegre havza yönetimi için kapsayıcı bölgesel planlamaya dayanacağını ifade eden yetkililer, "Proje bütçesi toplamda 150.000.000 avro ile 250.000.000 avro arasında tahmin edilmektedir. Projenin toplam tutarı Hazine ve Maliye bakanlığı ve AFD tarafından hazırlatılan fizibilite raporu sonuçlarına dayanılarak belirlenecektir. Proje fizibilitesinin hazırlanmasında kullanılacak hibe desteği için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile AFD arasında 16 Temmuz 2024 tarihinde imzalanan 'Hibe Anlaşması', 10 Ağustos 2024 tarih ve 32628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Danışmanlık hizmet alımı ise projeyi hazırlamak için OGM ve AFD'yi desteklemek amacıyla fizibilite çalışmasının yürütülmesinden ve nihai olarak Proje Fizibilite Raporunun hazırlanmasından oluşacaktır" diye konuştu.

Danışmanlık hizmeti vermek isteyenlerin 11 Kasım 2024 tarihi saat 17.00’a kadar kapsamlı şirket profili özeti ve gerekli yeterlilik belgeleri ile elden veya posta yoluyla Orman Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerektiği kaydedildi: