Eğitim-Bir-Sen Adana Şubesi’nin 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında, Şube Başkanı Mustafa Sarıgeçili, yeni eğitim-öğretim yılıyla birlikte gündemde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu, okullardaki güvenlik ve temizlik sorunları gibi konularına ve Adana’da yaşanan depremin eğitim üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Sarıgeçidi, “25 Okul ağır hasarlı şu an okullarda eğitim görülmüyor. Öğrenciler başka okul, binalara taşınmışlar. 9 Okulda yıkılıp tekrar yeniden yapılmasıyla alakalı ihale yapılmış. Yapımı devam eden okullar da var” dedi.
“Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkmış olması önemli”Eğitim Bir- Sen Şube Başkanı Mustafa Sarıgeçili, “Bugün basın buluşmamızın 17. Sini gerçekleştiriyoruz. Kurumsal bir yapımız var, 16 tane ilçede devasa bir teşkilat ile kurumsal bir yapımız var. Zirvede bırakılan bir teşkilatı daha da yukarıya çıkarmak için bu ekip var, gerekli çalışmaları yaptı yapmaya da devam edecektir. Yeni eğitim- öğretim yılı başladı. Birkaç yıldır gündemde olan ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ var. ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun çıkmış olması önemli. Öğretmene hak ettiği meslek kanunun çıkarılmasıyla ilgili yıllardır bir mücadelemiz vardı. Gelinen noktada mecliste bazı aksaklıklar vardı onunla ilgili ama öğretmenin menün olabileceği, öğretmenin hak ettiği bir meslek kanunu çıkarılması elzemdir. Ekim ayının ilk haftası meclise gelecek. Genel merkezimiz bu konuda gerekli çalışmaları ve görüşmeleri yapıyor. Öğretmen açığı sorunu var. Türkiye’de batı illerde öğretmen fazlalığı varken bazı yerlerde de öğretmen açığı var. Adana’da 1300’ e yakın öğretmen fazlalığı var. Tufanbeyli ve dezavantajlı bölgelerde de öğretmen açığı var. Herkes merkezde öğretmenlik yapmak istiyor. Sözleşmeli öğretmenlik, ücretli öğretmenlik yıllarca dile getirdiğimiz öğretmenliğin tek kadro olmasını istememize rağmen bu durum hala devam ediyor. Öğretmen fazlalığı olduğu, öğretmen ihtiyacının olduğu bir eğitim- öğretim yılının şu an içerisinde olduğu bu durumunda çözüleceğini umuyoruz” diye ifade etti.
Mustafa Sarıgeçili basın açıklamasında Adana’da depremden etkilenen okulların resmi rakamlarını açıkladı. Sarıgeçili, “Adana’daki eğitimle alakalı dün Milli Eğitim Müdürlüğünü ziyaret ettik. Eğitim- öğretim yılı hayırlı olsun dedik. İl milli eğitim müdürümüz sağlıklı şekilde yeni dönemin başladığını ifade etti. 6 Şubatta bir deprem yaşadık. 11 İlde etkilendi Adana’da bu depremde etkilenen illerden bir tanesi. Şu an resmi aldığım verilere göre 36 okul deprem tahkiki devam ediyor. 25 Okul ağır hasarlı şu an okullarda eğitim görülmüyor. Öğrenciler başka okul, binalara taşınmışlar. 9 Okulda yıkılıp tekrar yeniden yapılmasıyla alakalı ihale yapılmış. Yapımı devam eden okullar da var" dedi.
“Eğitimde tasarruf olmaz”Mustafa Sarıgeçili eğitim ve öğretim döneminin başlaması ile okullarda meydana gelen sorunlarına değinerek şu ifadeleri kullandı: “Okullarda güvenlik sorunu var. Okullarda güvenlik sorunu hat safhada. Okul idarecilerimiz, öğretmenlerimiz maalesef bundan şikayetçi. Okul kapısında bir güvenlikçi olmadığı sürece herkes elini kolunu sallayarak okulun içerisine girebiliyor. Bu konuda gerekli görüşmeleri yaptık yapmaya da devam edeceğiz. Ne canın bir tasarrufu olur ne eğitimin bir tasarrufu olur nede temizliğin bir tasarrufu olur. Yarın çok üzücü olaylar ile karşı karşıya kalabiliriz. Okullarımızın temizlik sorunu var. Okullara gittiğimizde en çok gündeme gelen konu TYP personeli vardı İŞKUR’dan okullara gelen personeller yıllardır okullar bu durumda çok rahattı. Okullar pırıl pırıldı. Şimdi İYOP diye bir program çıktı. Yine İŞKUR üzerinden ama haftanın 3 günü çalışma var. Böyle bir sistem çok adil olmayan, ücret anlamında insanları tatmin etmeyen bir sistem. Bu kişileri okullara gönderilip temiz bir ortam sağlanmalıdır. Temizliğin tasarrufu olmaz bir an önce buna da bir çözüm üretilmeli.”
İsrail’in Filistin’e karşı devam ettirdiği zulüm nedeniyle Türkiye’nin bir çok yerinde boykotlar devam ediyor. Okullarda da bu konu üzerine görüşmeler yapan Mustafa Sarıgeçili konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Genel merkezimizin de başlangıcı yaptığı okullarda İsrail destekli veya boykot ürünlerinin satılmamasıyla ilgili Adana’da Kantinciler Odası ile görüşülerek tüm kantinlerimizde boykot ürünlerinin satılmamasıyla ilgili bir karar alındı. Bir kantincimiz bile bize bu konuda destek verse çok hayırlı bir iş yapmış olacak. Yerli ve milli ürünlere yönlendirme olayı. Hem çocuklara bu bilinci verme hem de bunu eyleme geçirme alanında önemli boykot olduğunu düşünüyorum.”
“Amaç milli ve yerli bir müfredat”Sarıgeçili, “Türkiye Maarif Modeli bu sene uygulamaya geçti. Okul öncesi, ilkokul 1, 5,9 sınıflar uygulamaya geçti. Amaç milli ve yerli bir müfredat. Eğitim bakanımız bu konuyu önemsiyor tabi bu konu tartışmaya çok açıldı. Bu konunun tartışılması önemli ve geçen haftada kamuoyuna paylaşıldı. Milli ve yerli ifadesinin olması çok önemli. Okulun ilk gününden itibaren tüm öğretmenlerimize bu modelle ilgili seminerler verildi. Öğretmenlerimiz Türkiye Maarif Modelinin içeriğini bilerek sınıflarına giriyorlar” dedi.