Oya Tekin: Seyhan’ın güneyindeki yapıların yüzde 70’i ruhsatsız

Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Seyhan’ın güneyinde kalan mahallelerdeki yapıların ve inşaatların yüzde 70’inin ruhsatsız olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2024 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2024 15:56

İlkhaber Gazetesi Yazı İşleri ekibi, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Ziyaret sırasında Başkan Tekin, Seyhan’da 1 Nisan itibarıyla başlattıkları projeler ve gelecekteki planları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm, dijitalleşme, sosyal yardımlar ve çevre temizliği gibi birçok konuya değinen Tekin, Seyhan’ın imar ve ruhsat sorunlarından bahsederek çözüm yollarını aktardı.

“Kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak önemsiyoruz”

Kentsel dönüşümü önemsediklerine vurgu yapan Oya Tekin, Seyhan’ın en önemli sorunlarından biri olan kentsel dönüşüme dikkat çekerek, “Seyhan’da kentsel dönüşüm öncelikli problem ele alınması gereken bir konu. Ama bununla ilgili imara kapalı alanlar var. Birçok alanda büyük problem var. Seyhan’ın imarıyla ilgili çok büyük çalışmalar yapılmamış. Bunu hızla başlatmak gerekiyor. Biz göreve gelirken buna geç kalındığını fark ederek geldik. Bir tarafta sosyal alanda, alt yapıyla ilgili çalışmalar devam ederken, kentsel dönüşüm, imar alanında ayrıca çalışıyoruz. Şimdi Seyhan’da ilk önce imar müdürlüğümüz bir dijitalleşme ile başladık. Baya bir mesafe kat ettik. Seyhan’da ruhsat problemi var.  Ruhsat alamıyoruz.  İmar müdürlüğünüzde problemler var şeklinde vatandaşların şikayetlerini dinliyoruz.  Bu konu hakkında çalışma yaptık ve mesafe kat ettik. İmar alanlarını biliyoruz ve inceliyoruz. Kapalı alanları da buluyoruz. Kentsel dönüşümü yerinde dönüşüm olarak önemsiyoruz. Kaynaklar bizim için sıkıntı” dedi.

“Kentsel dönüşüm başlattığınızda kaynak yaratmak gerekiyor”

Seyhan İlçesi’nde ki ruhsat problemine vurgu yapan Başkan Tekin, “Seyhan için yoksulluk çok önemli bir problem. Seyhan’ın kuzeyi ile güneyini ayrı değerlendirmek gerekiyor. Güneyinde yapacağımız kentsel dönüşümün asıl oraların çok ihtiyacı var. Ruhsatsız inşaat oranı çok yüksek. Seyhan’ın güneyinde yüzde 70’lere varan inşaat, yapı ruhsatsız. Orada şu an bir kentsel dönüşüm başlattığınızda kaynak yaratmak gerekiyor. Yoksulluğun en yüksek olduğu ilçe burası. Belediyenin sadece kendi olanaklarıyla o binaları yapması mümkün değil. TOKİ ile de ortak olabilirsiniz bunların hepsi ile konuşuluyor. O zaman bölgesel yapmak gerekiyor. Örnek yerleşkeleri gösterip vatandaşı da oraya ikna etmek lazım. Yakında bu konu hakkında çalışmalarımıza başlıyoruz” diye konuştu.

“Bu asli görevi yaparken belediyenin de kaynakları sınırlı”

Oya Tekin konuşmasında Seyhan’ın çevre sorunlarını dile getirerek şunları söyledi: “Göreve geldiğimiz zamanda sorunları biliyorduk ve o sorunların hepsiyle birlikte çalışmalar başladı. Hepsi bir yerlere geldi. İmar konusunda kentsel dönüşüm alanlarına bakıyoruz, çevre sorunları var. Temizlik konusunda başlattığımız kampanya büyüyerek gidecek. Temizliği geri dönüşüm ve ayrıştırma ile birleştiriyoruz. Artı ona vatandaşı paydaş yapıyoruz. Diğer tarafta sosyal yarımları, halk kart verdiğimiz vatandaşlara kendi sokaklarında çöpün saatleri, toplanması, ayrıştırılması konusunda sorumluluk veriyoruz. O sorumluluklar dahilinde de kartlara yüklemeler yapıyoruz. Hem çevre olarak bakıyoruz hem de sokakların, parkların temizliği var.  

Belediyenin asli görevlerini sıraladı

Belediyenin tabi ki asli görevi temizliktir, kanalizasyon, su, altyapıdır. Ama bu asli görevi yaparken belediyeninde kaynakları sınırlı. Gelinen dönemde iller bankasından SGK ve verginin kesilmesi tartışılıyor. Vatandaşın hep belediyeler yapsın, kamu yapsın yaklaşımı var. Belediye toplasın ama sende kirletme.”