Osmaniye'deki soya hasadı, kontrollü olarak devam ediyor

Osmaniye'de geçen yıl 18 bin dekar alanda ekilen ve 7 bin tonun üzerinde ürün alınan soya hasadının, kontrollü olarak devam ettiği bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 11.10.2024 12:31
Haber Güncellenme Tarihi: 11.10.2024 12:31

Son yıllarda dünya genelindeki soya üretimi ve tüketimi, önemli artış gösterdi. ABD, Brezilya ve Arjantin, küresel soya üretiminde önde gelen ülkeler olurken 2022-2023 döneminde dünya genelindeki soya ekim alanı, 136 bin hektarın üzerinde gerçekleşti.

Hayvancılık sektörü için kritik bir protein kaynağı olan, aynı zamanda vegan ve vejetaryen diyetlerin de vazgeçilmezi haline gelen soya üretimi, Türkiye’de yerel ihtiyaçların karşılanması açısından giderek daha fazla önem kazanmaya başladı.

Ülkemizdeki soya ekim alanlarının giderek arttığını bildiren uzmanlar, soyanın ekonomik değerinin arttığını ve yeni yatırım fırsatları yarattığını ifade etti.

Türkiye'nin tarımsal üretiminde önemli yere sahip olan Çukurova'da yer alan illerinden Osmaniye'de de geçen yıl soya ekim alanı 18 bin dekar oldu ve 7 bin 20 ton hasat gerçekleşti.

Geçtiğimiz günlerde Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz’ın katılımıyla merkeze bağlı Yeniköy Köyü’nde soya hasat programı gerçekleştirildi. Programa, Vali Yılmaz ile Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Kolabaş, Şube Müdürü Mehmet Poyrazoğlu, Yeniköy Muhtarı ve çiftçiler katıldı.

TÜİK 2023 yılı verilerine göre soya üretiminde Türkiye’de 2. sırada yer alan Osmaniye'de bu ürünün ekim alanının 29 bin dekara ulaşmasının ve üretimin 11 bin 600 ton civarında olmasının tahmin edildiği belirtildi.

Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Kolabaş, Tarım ve orman Bakanlığı tarafından bu yıl 258 çiftçiye yüzde 75'lik kısmı hibe olan 34 ton soya tohumu dağıtıldığını belirterek, "İlimizde soya hasadı devam ediyor. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü görevlilerimiz, saha çalışmaları ve tarla ziyaretleri gerçekleştirerek kontrollerde bulunuyor" dedi.