Dünyada hızlı nüfus artışına paralel olarak, bitkisel ve hayvansal ürünlerin yanı sıra çeşitli kullanım yerleri bulunan orman ürünlerine olan ihtiyaç giderek artıyor. Bu ihtiyaca karşın dünyadaki ormanlık alanlar, tarım ve mera gibi değişik arazilere dönüştürerek daraltılması, nüfus artışı, ekonomik gelişme, hızlı sanayileşme, yangın ve erozyon gibi nedenlerle her yıl ciddi boyutlarda zarar görüyor.
Tüm bu olumsuzlukların yanı sıra, ağaçların yaprağı, kabuğu ve gövdesine yerleşen bazı organizmalar da ormanları tehdit eden unsurlardan birini oluşturuyor. Türkiye genelinde olduğu gibi, Adana Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan ormanlık alanlarda tahribata neden olduğu belirtilen zararlı böceklere karşı başlatılan mücadele de, ciddi şekilde sürüyor.
Adana Orman Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk bölgelerini kapsayan ormanlık alanlar da zararlılara karşı mücadele kapsamında, kimyasal müdahale yerine, doğaya duyarlı, doğal değerlerin korunmasını sağlayan tekniklerin kullanıldığı belirtildi.
Adana Orman Bölge Müdürü Tahsin Etli, iğne yapraklı ormanlarda ağaçların gövde ve sürgünlerine önemli zararlar veren Akdeniz Orman Bahçıvanı (Tomicus debtruens) böceğine karşı mekanik mücadele edildiğini belirterek, "Bu kapsamda Sumbas Orman İşletme Şefliğinde bu amaçla tuzak odunları oluşturuldu. Oluşturulan tuzak odunlarına çekilen Akdeniz Orman Bahçıvanı böceği erginleri, larva ve yumurtaları, tuzak odunlarının soyulan kabuklarıyla birlikte imha edilerek zararlı böcek popülasyonu kabul edilebilir seviyede tutulmaya çalışıldı" dedi.
Biyolojik mücadele kapsamında da Adana Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Adana Biyolojik Mücadele Laboratuvarında ormana zarar veren kabuk böceklerine karşı avcı böcek Thanasimus formicarius ve Temnochila caeurela faydalı böceklerinin üretiminin sürdüğünü ifade eden Tahsin Etli, "Polfag olan bu avcı böcekler, zarar gören sahalara bırakılıp, zararlı böcek popülasyonu baskılanıyor" ifadesini kullandı.