Memur-Sen Adana il temsilciliği, Seyhan Hastanesi önünde düzenledikleri basın açıklamasında memur ve memur emeklisinin maaşlarındaki adaletsizliği dile getirdiler. Bekir Nennioğlu, en düşük görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki %50'lik farka dikkat çekerek, yapılan .31'lik zamın yetersiz olduğunu vurguladı.
Memursen ve Sağlıksan Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu ve Memursen ekibi, Seyhan Devlet Hastanesi önünde maaş zamlarını eleştirmek üzere toplandılar ve bir basın açıklaması yaptılar. Açıklamaya Enerji Bir-sen Toroslar Şube Başkanı Hasan Bulut, Büro Memursen 1 nolu Şube Başkanı Vekili Ahmet Yılmaz, Sağlıksan Yönetim Kurulu üyeleri Abidin Aktaş, Fatih Akçal, Süleyman Boran Mesutoğlu ve Memursen'e bağlı diğer yönetim kurulu üyeleri katılarak destek verdiler.
Memursen ve Sağlıksan Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Emeklilere ve Kamu Görevlilerine yapılan zam yetersizdir. Son yapılan düzenlemelerle memur emeklilerine ,31, işçi ve Bağ-Kur emeklilerine ise %24,73 oranında artış yapılacağı duyurulmuştur. Ancak, en düşük emekli aylığı olan 10.000 TL’nin artırılmaması halinde bu oranlardan daha azı emekli aylıklarına yansıyacaktır. Buna göre, en düşük kamu görevlisi emeklisi aylığı 17.585 TL, en düşük memur maaşı ise 36.460 TL olacaktır. Görüldüğü üzere, en düşük görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki fark %50’yi aşmış durumdadır.”
“Görev aylığının yarısı kadar emekli aylığı almaları büyük bir haksızlıktır”Nennioğlu, “Emeklilere yönelik ’devlete yük’ bakış açısından kaynaklanan adaletsizlik nedeniyle, asgari ücretin altında, görev aylığının yarısı kadar emekli aylığı almaları büyük bir haksızlıktır. Emekliler, hazineye gider ya da devlete maliyet değildir. Kira, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar kadar maaşlara da zam yapılmalıdır. 2024 yılı ilk altı ay enflasyonu manipüle edilmesine rağmen yaklaşık %24,70 olarak açıklanmıştır. Maaşımızdan kesilen vergi %35 devam ederken, bize açıklanan ,31 oranındaki zammı kabul edebilmek mümkün değildir. Ayrıca masraflar artarak devam ediyor, elektriğe %38 zam yapılıyor ve şartlarımız daha kötüye gidiyor. Bu oranın tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir” dedi.
“Vergi dilimlerinin yüksek olmasından memnun değiliz”Memursen ve Sağlıksan Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu basın açıklamasında taleplerini sıralarken şunları söyledi: “Memur-Sen olarak taleplerimiz: Zam Oranlarının Artırılması: ,31 zammı yetersiz buluyoruz. Maliye Bakanlığı’na bu konuda baskı yapılmalıdır. Vergi Dilimlerinin Düşürülmesi: Vergi dilimlerinin yüksek olmasından memnun değiliz. Bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Adil Zam Oranları: Kira, elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar göz önüne alınarak maaşlara da aynı oranda zam yapılmalıdır. Kamu görevlilerine 2023 Temmuz ayında yapılan 8.077 ₺ tutarındaki seyyanen iyileştirmenin bugün itibariyle 12.055 ₺ olarak kamu görevlisi emeklilerine verilmesi. Dönem Toplu Sözleşme’de hüküm altına aldığımız “1. Dereceye 3600 Ek Gösterge” kazanımının ivedi bir şekilde hayata geçirilmesi. Sabit gelirliler üzerindeki vergi yükünün azaltılması, gelir dağılımında adaletin sağlanması, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınması. En düşük emekli aylığı olan 10.000 TL’nin asgari ücretten az olmayacak şekilde adil ve makul bir seviyeye yükseltilmesi, Eş ve çocuk yardımının makul seviyeye getirilmesi. Emeklilere sendika hakkının verilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması. Memurlara konut yardımı yapılması ve konut kredilerinin maliyetinin düşürülmesi. Memurlara bayram ikramiyesi verilmesi.”
Nennioğlu, “Emeklilerle İlgili Taleplerimiz: En düşük emekli aylığı olan 10.000 TL’nin asgari ücretten az olmayacak şekilde adil ve makul bir seviyeye yükseltilmesi. Eş ve çocuk yardımının makul seviyeye getirilmesi. Emeklilere sendika hakkının verilmesi ve önündeki engellerin kaldırılması. Kamu görevlilerine yapılan seyyanen iyileştirmenin emeklilere de yansıtılması. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın tekrar kurulması. Aylık bağlama oranının artırılması. Bayram ikramiyelerinin yükseltilmesi ve gösterge rakamına bağlanması” dedi.
Bekir Nennioğlu basın açıklamasında Maliye Bakanlığı’na seslenerek şunları söyledi: “Maliye Bakanlığı’nın vergi dilimleri ve düşük zam oranları konusunda duyarsız kalması, memurlar ve emekliler açısından kabul edilemez bir durumdur. Vergi dilimlerinin yüksekliği ve yapılan zamların yetersizliği, memurların ve emeklilerin yaşam standartlarını düşürmektedir. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları gerçeği yansıtmamaktadır. Piyasada en az %50 zam yapılmışken, TÜİK’in bu fiyatları nereden aldığı merak konusudur. Memur-Sen olarak, memurlarımızın ve emeklilerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz. Taleplerimizin karşılanması, adaletin sağlanması açısından elzemdir. Memurlarımızın ve emeklilerimizin hak ettiği refah seviyesine ulaşması için mücadelemizi sürdüreceğiz.”