Mühendis, mimar ve şehir plancıları ekonomik iyileştirme bekliyor

Hekim, hakim, savcı ve diğer meslek grupları için yapılan ekonomik iyileştirmelerin kendileri için de uygulanmasını isteyen kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları, günün koşullarına uygun maaş artışı beklediklerini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 15.06.2023 12:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.06.2023 12:44
ilkhaber-gazetesi.com

ADANA (İLKHABER) - Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Adana İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ahmet Uncu,  2023 yılının ikinci altı ayında kamu çalışanlarına yapılacak maaş zamlarına ilişkin açıklama yaptı.

Yaklaşık 4 milyona yakın kamu ve 2 milyonun üzerindeki memur emeklisinin 2023 yılının ikinci altı ayında alacağı maaş zamlarının Temmuz ayı başında belli olacağını ifade eden Uncu, iktidar ile yetkili sendika arasında imzalanan 6. Dönem Toplu Sözleşme’sinde öngörülen yüzde 6’lık maaş zammının ve altı aylık enflasyon farkının emekçiler açısından anlamı kalmadığını söyledi.

Enflasyonu gerçek değerinin altında gösteren sıfır doğalgazlı yeni hesaplama ile aylık enflasyon, binde 4 olarak açıklandığı için de beş aylık enflasyonun da yüzde 15,26’da kaldığını anımsatan Uncu, “Gerçek enflasyon ile TÜİK tarafından açıklanan sanal rakamlar arasındaki fark 11 ay boyunca daha da artacaktır.  Bu da tüm çalışanların ve emeklilerin reel gelirinin daha fazla erimesi demektir.” dedi.

Uncu; şunları söyledi:

“Kamu emekçilerinin ve emeklilerin maaş zammı, derin yoksullaşma ve alım gücü kaybı dikkate alınarak, insanca yaşamaya yetecek bir gelir düzeyi sağlanarak yapılmak zorunda. Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının mali ve özlük hakları da artık kabul edilemez bir duruma geriledi.

Ülkemizde mühendislik, mimarlık ve şehir plancılığı disiplinlerinin halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ne kadar önemli alanlar olduğu yaşadığımız son afetlerle, acı bir şekilde yeniden hatırlanmıştır. Bu kadar kritik rolü bulunan meslektaşlarımızın özlük hakları, kamuda çalışan diğer meslek gruplarının bir hayli gerisinde kalmıştır.

Son yıllarda hekim ve hakim-savcı gibi diğer meslek gruplarına yapılan ekonomik iyileştirmeleri kapsayan düzenlemeler ile birlikte bu meslek çalışanları ile mühendis, mimar ve şehir plancıları arasındaki ekonomik fark açılmıştır. Benzer iyileştirmelerin kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde özel bir önemi bulunan meslektaşlarımıza da yapılması gerekmektedir.

Mühendis, mimar ve şehir plancılarının daha iyi koşullarda çalışma, emeğinin karşılığını alma ve hak ettiği şekilde yaşayabilme talepleri dikkate alınmak zorundadır.”